vrijdag, 1. juli 2016 - 14:53

Marten en Oopjen te zien in Rijksmuseum

Marten en Oopjen te zien in Rijksmuseum
Amsterdam

Rembrandt schilderde de topstukken op 28-jarige leeftijd in opdracht van de twee jong gehuwden Marten Soolmans en Oopjen Coppit in 1634 in Amsterdam. De meer dan twee meter hoge portretten verbleven vervolgens bijna 400 jaar in privébezit. Begin dit jaar werden de twee schilderijen gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk, een unicum.

De komende drie maanden krijgen Marten & Oopjen een ereplaats naast de Nachtwacht. Ze zijn te zien van 2 juli tot en met 2 oktober. Daarna worden ze gerestaureerd in het restauratie-atelier van het Rijksmuseum.

Wim Pijbes: Wat iedereen voor onmogelijk hield is nu bewaarheid: de meest gewilde en minst getoonde Rembrandts ter wereld komen nu, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum, in het publieke domein en binnen ieders bereik.

Jet Bussemaker, Minister OCW: Ik ben verheugd omdat de schilderijen nu definitief in publiek bezit zijn. Daarmee zijn ze van ons allemaal en kan iedereen, jong en oud, er van genieten. Ik zou zeggen: komt dat zien!

Gratis van 9 – 21 uur

Om Marten & Oopjen te verwelkomen in Nederland opent het Rijksmuseum gratis zijn deuren op zaterdag 2 juli van 9 tot 21 uur. Deze gratis dag wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsoren ING en KPN.

Categorie:
Provincie: