zondag, 3. juli 2016 - 13:47

Battle of the Beach langs hele Noordzeekust

Battle of the Beach langs hele Noordzeekust
Noordwijk

Meer dan duizend kinderen bouwen zandkastelen tijdens de derde editie van de Battle of the Beach op 4 juli. Ze strijden tegen het water en tegen elkaar. Welk team kan het zandkasteel bouwen dat het langste standhoudt tegen de opkomende vloed? De Battle of the Beach wordt voor het eerst langs de hele Noordzeekust gehouden, van Zeeland tot het noorden van Nederland. Dit unieke evenement laat kinderen ervaren hoe belangrijk de strijd tegen ons water is.

Ons water leren kennen

Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. En dat we ons met de deltawerken, met duizenden kilometers dijken en duinen moeten beschermen tegen het water. Nederland is goed beschermd en toch kwetsbaar. Maar liefst 60 procent van Nederland kan overstromen. Het is elke dag hard werken om Nederland te beschermen. Het klimaat verandert, soms hebben we veel te veel en soms veel te weinig water, de weersomstandigheden veranderen. We zijn in Nederland nooit klaar met het werken aan ons water. 

Gastlessen in de klas

Kinderen uit groep 6 krijgen hierover eerst gastlessen in de klas van professionals en trainees uit de watersector, daarna gaan ze naar het strand om zelf de strijd met het water aan te gaan. Op onswater.nl kunnen ze uitrekenen op postcode wat hun overstromingsrisico thuis is.
Waterschappen, rijksoverheid, provincies en diverse bedrijven uit de watersector zoals de baggermaatschappij Van Oord als hoofdsponsor, willen op deze manier kinderen bewust maken wat het betekent om veilig te leven onder zeeniveau. Ook laten ze zien dat we er trots op mogen zijn dat Nederlanders al eeuwenlang heel goed zijn in watermanagement. Later gaan werken in onze watersector is heel leuk en interessant. Door de Battle of the Beach leren kinderen ons water kennen.

Prijs voor beste filmpje: naar Madurodam

Er is per locatie een prijs voor de beste kastelenbouwers. Daarnaast kan de klas die het leukste en beste filmpje maakt over de battle een bezoek aan Madurodam winnen en een bezoek aan een baggerschip van Van Oord op de Wereldhavendagen in Rotterdam op 2 september.

Categorie:
Provincie: