woensdag, 6. juli 2016 - 19:10 Update: 06-07-2016 20:31

Tot 7 jaar cel voor schietpartij aan Medoclaan in Eindhoven

Celstraffen tot 7 jaar voor schietpartij aan Medoclaan in Eindhoven
Foto: Archief EHF
Eindhoven

De rechtbank Oost-Brabant heeft celstraffen opgelegd aan 3 mannen voor betrokkenheid bij een schietpartij aan de Medoclaan in Eindhoven. Een 36-jarige man uit Heeswijk-Dinther krijgt een gevangenisstraf van 7 jaar voor deze poging tot doodslag en voor een gewelddadige beroving in Tilburg. Een 40-jarige man uit Enschede en een 26-jarige man uit Valkenswaard krijgen respectievelijk 4 jaar en 42 maanden celstraf voor hun aandeel in de schietpartij. De rechtbank legt een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een celstraf op van 3 jaar voor de gewelddadige beroving en verboden vuurwapenbezit.

Schietpartij Medoclaan

De 36-jarige man en de 43-jarige man waren in oktober 2014 in een woning aan de Medoclaan in Eindhoven toen zich daar een aantal personen met hesjes van motorclub No Surrender aan het hek van de woning meldde. De mannen kwamen uit de woning naar het hek en gingen het gesprek aan, maar dit escaleerde al snel. Vervolgens liepen de 26-jarige man, de 40-jarige man en een derde onbekende man via de poort het erf van de woning op waar 2 van hen een vuurwapen trokken. Een aantal mannen kwam vanuit een verderop geparkeerd busje het erf op rennen. Vervolgens werd er over en weer geschoten. 
De rechtbank stelt op basis van de bewijsmiddelen vast dat de 40-jarige man zijn vuurwapen alleen op de mannen richtte, maar niet heeft geschoten. De derde onbekende man loste wel enkele schoten in de richting van de mannen die uit het huis waren gekomen. Omdat de man uit Enschede en de man uit Valkenswaard bewust en nauw samenwerkten met die derde onbekende man, zijn zij veroordeeld voor het medeplegen van een poging tot doodslag.
De 36-jarige man heeft bekend dat hij heeft geschoten in de richting van de mannen die het erf op kwamen. Uit de bewijzen blijkt dat hij 4 keer schoot. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich daarmee schuldig maakte aan een poging tot doodslag. De 43-jarige man had geen aandeel in de schietpartij, maar werd wel veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit.

Vrijspraak

De rechtbank spreekt een 27-jarige man uit Breda vrij van betrokkenheid bij de schietpartij. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie de derde onbekende persoon zijn die het erf op kwam en vervolgens het vuur opende. Een aantal agenten verklaarde dat zij op basis van de camerabeelden de man herkenden aan zijn kleding, houding en de wijze waarop hij loopt. De rechtbank oordeelt dat deze beschrijving te weinig onderscheidend is om op basis daarvan te concluderen dat het om de 27-jarige man gaat.

Gewelddadige diefstal Tilburg

De rechtbank veroordeelde de 36-jarige en de 43-jarige man voor een gewelddadige diefstal. De mannen zochten in augustus 2014 een Tilburger op om een schuld van diens voormalige compagnon te innen. De verdachten dwongen het slachtoffer zijn rekeningoverzicht te openen op zijn laptop. Vervolgens mishandelden zij de man, haalden ze een groot geldbedrag van zijn spaarrekening en namen ze zijn laptop, telefoons, sleutels, bankpassen, horloges en zonnebrillen mee. De politie kwam de verdachten op het spoor toen ze werden aangehouden in de zaak van de schietpartij aan de Medoclaan. Hun DNA komt overeen met dadersporen van de diefstal in Tilburg.
De rechtbank rekent het de verdachten aan dat zij een slachtoffer van gevorderde leeftijd (70 jaar) in zijn woning hebben beroofd. Zij toonden hiermee aan geweld tegen personen niet te schuwen. De verdachten moeten het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal 121.523,87 euro.

Veiligheidsrisico’s

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straffen voor de schietpartij mee dat de 26-jarige en 40-jarige man naar de woning aan de Medoclaan zijn gegaan en daar betrokken zijn geraakt bij een schietpartij. Ook de 36-jarige man schroomde niet om op iemand te schieten toen die van hem weg probeerde te vluchten. Dit soort incidenten zorgt voor veel onrust in de maatschappij. De 40-jarige man gooide bovendien zijn vuurwapen vlakbij de woning weg en bekommerde zich niet om de veiligheidsrisico’s. Het wapen werd maanden later gevonden door een jong kind. De rechtbank houdt er in het voordeel van dezeverdachte rekening mee dat hij niet heeft geschoten. Dit geldt ook voor de 27-jarige man, die geen vuurwapen bij zich had en niet heeft geschoten.

Categorie:
Provincie: