donderdag, 7. juli 2016 - 15:17

Bejaarde man niet gestraft voor poging tot doodslag

Bejaarde man niet gestraft voor poging tot doodslag
Foto: SXC
Roosendaal

Een 83-jarige man wordt niet bestraft voor een poging tot doodslag op een bejaarde medebewoner in een flat in Roosendaal. De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht bewezen dat hij het slachtoffer in november 2015 met messteken om het leven wilde brengen. Ten tijde van de steekpartij was de verdachte echter volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Mes op rollator

Op 4 november 2015 kwamen de twee bejaarde mannen elkaar tegen in de lift van de flat waarin ze beiden woonden. Het slachtoffer verklaarde dat hij een mes zag liggen op de rollator van de verdachte. De verdachte maakte met dit mes vervolgens, van achter zijn rollator, stekende bewegingen naar de borst van zijn medebewoner. Die raakte gewond aan zijn hand terwijl hij zich probeerde te verdedigen. De verdachte verklaarde later dat hij het slachtoffer wilde doden en dat hij mikte op zijn hart.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De officier van justitie had ontslag van alle rechtsvervolging gevorderd omdat de verdachte lijdt aan dementie. Verschillende deskundigen kwamen na medisch onderzoek tot de conclusie dat de man hierdoor de controle over zijn denken en handelen is kwijtgeraakt en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daad. De rechtbank neemt deze conclusies over.

Opname

De rechtbank realiseert zich dat het incident een grote impact heeft gehad op het slachtoffer, diens echtgenote en de andere flatbewoners. Zij hebben lang in onzekerheid verkeerd of de verdachte zou terugkeren naar de flat. Deskundigen achten de kans op herhaling hoog. De rechter is van mening dat opname in een psychiatrisch ziekenhuis daarom noodzakelijk is. Zij onderschrijft het advies van de deskundigen om de man te plaatsen op een gesloten afdeling van een gespecialiseerde oudereninstelling. Tijdens de opname kan de man behandeld worden, om zo het gevaar op herhaling ‘voldoende in te perken’.

Categorie:
Provincie: