zaterdag, 9. juli 2016 - 10:23 Update: 09-07-2016 12:23

PvdA-burgemeesters zien in Aboutaleb goede leider voor de partij en voor het land

PvdA-burgemeesters roepen Aboutaleb op om zich kandidiaat te stellen voor het lijsttrekkersschap
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In een open brief roepen 13 PvdA-burgemeesters de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, op om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkersschap van de PvdA.

Binnen de partij groeit de behoefte aan een sterke leider die de partij en het land kan leiden naar betere tijden. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag. De krant is in het bezit van de brief. De brief werd donderdag verstuurd naar het Rotterdamse stadhuis, met een afschrift aan het partijbestuur.

Aboutaleb zelf heeft aangegeven het niet op te willen nemen tegen Diederik Samsom. Maar volgens Jan Hamming, burgemeester van Leusden, verdient Aboutaleb juist een steuntje in de rug hiervoor, omdat burgemeesters in een lastige positie zitten als ze actief willen worden in de Haagse politiek, zo legt hij zaterdagochtend uit aan het NOS Radio 1 Journaal. De 13 burgemeesters menen dat de partij een lijsttrekker nodig heeft 'die met beide benen in de lokale samenleving staat en weet wat er bij de mensen omgaat en dat weet te vertalen in goed beleid', zo staat in de brief. Maar bovenal, aldus de burgemeesters, heeft het land behoefte aan 'een leidsman die de thermiek in de huidige samenleving aanvoelt en die de goede krachten bundelt en versterkt, maar ook de grenzen van onze rechtsstaat scherp bewaakt'.

Volgens de burgemeesters is Aboutaleb iemand die  'feilloos aanvoelt hoe verschillen kunnen worden overbrugd', maar ook ziet 'wanneer verschillen dit land verscheuren en ingrijpen nodig is'.  De burgemeesters komen uit het hele land, onder meer uit Duiven, Terneuzen, Breda, Tilburg, Gilze-Rijen, Zwijndrecht en Heusden.