woensdag, 13. juli 2016 - 11:22 Update: 13-07-2016 23:23

Amsterdamse ambtenaren op non-actief om fraude

Opnieuw Amsterdamse ambtenaren op non-actief om fraude
Foto: Gemeente Amsterdam
Amsterdam

Drie ambtenaren van de gemeente Amsterdam zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude. Het gaat om ambtenaren van stadsdeel-noord, zo schrijven burgemeester Van der Laan en gemeentesecretaris Van Gils dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

De fraudezaak kwam aan het licht toen in 2015 een medewerker van het stadsdeel aan de bel trok. Bureau Integriteit van de gemeente werd ingeschakeld en startte een onderzoek. Daaruit is gebleken dat de betreffende ambtenaren hun positie jarenlang hebben misbruikt om zichzelf te verrijken.

"Daarnaast is de gemeente benadeeld doordat opdrachten zijn gegund aan bedrijven die normaal in een andere branche actief zijn en die niet geëquipeerd zijn voor de gegunde activiteiten en/of gefactureerd hebben voor veel te hoge bedragen aan de fraude," schrijft Van der Laan.

Uit de brief valt niet op te maken of er aangifte tegen het drietal is gedaan vanwege de frauduleuze handelingen. Wel zijn de drie door de gemeente schuldig bevonden en is strafontslag ingezet.   

Het is niet de eerste keer dat er een fraudezaak binnen de gemeente aan het licht komt. Afgelopen week maakte de gemeente bekend dat in een eerdere corruptiezaak van stadsdeel West in totaal vijf ambtenaren betrokken zijn. In dit stadsdeel werd een jaar eerder ook een ambtenaar schuldig bevonden aan het achteroverdrukken van zeker 2,5 miljoen euro.

Categorie:
Provincie: