woensdag, 13. juli 2016 - 16:14 Update: 13-07-2016 16:59

Consument krijgt straks meer vrijheid om zelf tv-abonnement samen te stellen

tConsument krijgt straks meer vrijheid om zelf tv-abonnement samen te stellen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretars Dekker (Media) dat hij de tv-kijketrs meer vrijheid wil geven om zelf hun zenders te kiezen.

Het kabinet overweegt om het wettelijk standaardpakket met minstens 30 tv-zenders af te schaffen, zo meldt de staatssecretaris in de brief. Dit schrijven verschillende media woensdag. Aanbieders blijven wel verplicht om de drie publieke zenders NPO 1, 2,  en 3, de drie Vlaamse publieke zenders, plus minimaal één regionale en één lokale omroep in de programmering op te nemen.

Vanaf 2014 waren aanbieders verplicht om 30 tv-zenders en 25 radiozenders in een abonnement te stoppen, maar Dekker denkt nu dat niet alle consumenten zitten te wachten op zo'n groot standaardpakket en dat consumenten meer vrijheid willen. Waarschijnlijk zal voor de meeste mensen het standaardpakket het handigst en het goedkoopst zijn, maar er zullen mensen zijn die minder zenders willen en daardoor goedkoper uit zijn, zo laat Dekker weten.

Uit het jaarlijkse onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar de waardering van de zenderpakketten onder het publiek blijkt dat ruim drie op de vijf consumenten hun pakket zelf willen kunnen samenstellen. Of de kabelaars losse zenders gaan aanbieden is nog de vraag. NLkabel is de bracheorganisatie van kabelbedrijven in Nederand. Mathieu Andriessen over het gepresenteerde plan: 'We verwachten niet dat het heel snel tot een ander aanbod gaat leiden.' Hij wijst erop dat zenders graag in pakketten zitten met een groot bereik vanwege advertentie-inkomsten

Categorie:
Provincie: