maandag, 18. juli 2016 - 14:04 Update: 18-07-2016 17:51

Utrechtse aanrander hoort drie jaar cel en tbs tegen zich eisen

Utrechtse serie-verkrachter hoort drie jaar cel en tbs tegen zich eisen
Foto: Archief FBF
Utrecht

De 41-jarige man uit Utrecht die eerder de maatregel tbs had gekregen voor het plegen van zedenfeiten, moet opnieuw tbs krijgen. Daarnaast eiste de officier van justitie een celstraf van 36 maanden. In het najaar van 2015 maakte hij zich in korte tijd schuldig aan zes aanrandingen in de stad Utrecht, aldus de verdenking.

In alle gevallen fietste hij achter zijn slachtoffers aan in het donker en benaderde hij ze van achteren. In vier gevallen gebeurde dit toen ze hun fiets op slot zetten, in twee gevallen greep hij al fietsend naar de jonge vrouwen. Hij betastte ze over de kleding in het kruis en volgens de vrouwen ook bij de borsten. In één geval wrong hij zijn hand in de broek van het slachtoffer. In alle gevallen verzetten de slachtoffers zich door hem weg te duwen of hard te gillen. Ook slaagden ze er in mensen te waarschuwen. Maar ook in alle gevallen hebben de slachtoffers grote angst ervaren die lang heeft doorgewerkt en nog altijd voelbaar is in het leven van de vrouwen.

Eerdere veroordeling

De verdachte is in 2000 veroordeeld tot de maatregel tbs voor een zedenfeit. Ook toen volgde hij vrouwen in het donker, na een uitgaansavond en randde ze aan, gefrustreerd dat het hem weer niet was gelukt om contact te leggen en uit behoefte aan genegenheid en seks. De officier van justitie uitte haar zorg over de verdachte: “Het is nu vijftien jaar later en er is niet zoveel veranderd aan de manier waarop deze verdachte delicten pleegt. Hoe kunnen we hem stoppen?”.

Sinds de beëindiging van de tbs in 2010 is het vermoedelijk een aantal jaren goed gegaan. Maar in oktober 2015 veranderde zijn leven. Hij raakte zijn baan en zijn vriendin kwijt en kwam terecht in wat deskundigen zijn ‘delict-scenario’ noemen. Door gebrek aan stabiliteit, sociaal leven en financiën nemen de spanningen, gevoelens van falen en alcoholgebruik toe. Hierdoor krijgt hij een obsessieve drang om met een vrouw in contact te komen. Als dat niet lukt, wordt hij kwaad en pleegt uiteindelijk de delicten.

Verdachte wilde niet meewerken

Omdat de verdachte niet heeft willen meewerken aan een onderzoek naar zijn geestvermogens, is het in principe niet mogelijk om weer tbs te eisen. Verdachte zei op de zitting dat hij wilde voorkomen dat hij weer de maatregel tbs zou krijgen en daarom niet meewerkte. Maar er zijn eerdere rapportages over zijn stoornissen en de maatregel tbs is wel mogelijk op basis van niet-actuele medische informatie. De officier van justitie nam hem kwalijk dat hij geen hulp heeft gezocht - “het delict-scenario moet uit ten treuren met hem besproken zijn” – en daarom moet de verdachte na een celstraf niet onbehandeld terug in de maatschappij komen. Daarom eiste ze, naast een celstraf van 36 maanden, opnieuw de maatregel tbs op te leggen. Ook moeten de vorderingen van de zes slachtoffers worden toegewezen.

Categorie:
Provincie: