woensdag, 20. juli 2016 - 14:26

Jihadverdachte hoogstwaarschijnlijk omgekomen, OM niet-ontvankelijk

Jihadverdachte hoogstwaarschijnlijk omgekomen, OM niet-ontvankelijk
Foto: SXC
Den Haag

Een 25-jarige man verdacht van opruiing en belediging kan volgens de rechtbank Den Haag niet worden vervolgd, omdat hij hoogstwaarschijnlijk omgekomen is tijdens een zelfmoordaanslag in het Iraakse Fallujah. Om die reden verklaart de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk in de vervolging van de man. Daarmee is deze strafzaak nu van de baan.

Waarschijnlijk overleden

De rechtbank oordeelt dat het overlijden van de man hoogstwaarschijnlijk is op basis van een aantal feiten en omstandigheden. Zo is de man in augustus 2014 naar Irak gereisd om zich vermoedelijk bij ISIS aan te sluiten. Op 4 februari 2015 plaatst de Volkskrant een bericht dat een Nederlandse jihadist volgens mediaberichten in het Iraakse Fallujah een zelfmoordaanslag heeft gepleegd. Meerdere berichten op sociale media wijzen ook in die richting.

Ook is er een video van hem, genaamd “Dit is mijn wilsbeschikking”, waarin hij door middel van een tekst boven in beeld “martelaar” wordt genoemd en ook blijk geeft zich op te maken voor het martelaarschap. De verdachte roept op een martelaarsdood te sterven. Zijn familie heeft sinds begin februari 2015 niet meer van hem vernomen.

​Anderhalf jaar later

De rechtbank betrok bij zijn oordeel ook het tijdsverloop van anderhalf jaar dat verstreken is sinds iets van de man is vernomen. Er is geen enkele aanwijzing dat hij nog leeft. Bovendien acht de rechtbank het onwaarschijnlijk dat er nog feiten of omstandigheden aan het licht zullen komen die nader licht zouden kunnen werpen op de vraag of de 25-jarige man nog in leven is.

Categorie:
Provincie: