woensdag, 20. juli 2016 - 22:50 Update: 20-07-2016 23:12

Nederland trekt €65 miljoen uit voor steun aan Irak

Nederland trekt €65 miljoen uit voor steun aan Irak
Foto: fbf
Den Haag

Nederland trekt €65 miljoen uit voor steun aan Irak. Het geld is bestemd voor stabilisatie, ontmijning, noodhulp en militaire trainingen. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in Washington toegezegd tijdens een speciale conferentie over Irak. Koenders benadrukte tegenover de deelnemers dat Nederland wil dat het militaire offensief beter geïntegreerd wordt met politieke hervormingen, inclusiviteit en humanitaire inzet.

'Alleen op deze manier kan een duurzame oplossing voor de mensen van Irak gevonden worden', aldus minister Koenders.

Vertegenwoordigers van verschillende landen hebben in Washington hun bijdrage voor steun aan het land bekendgemaakt. Irak wordt geteisterd door de aanwezigheid van terreurgroep ISIS in delen van het land en kampt met spanningen tussen bevolkingsgroepen. Hulp is daarom hard nodig.

Een groot deel van het geld, €25 miljoen, is bestemd voor stabilisatie van Irak. ‘Veel mensen in Irak zijn van huis gevlucht. Na herovering van een stad, zoals onlangs Fallujah, is onmiddelijke stabilisatie de beste manier om mensen weer naar huis te laten terugkeren’, benadrukt Koenders. Voor een stabiele regio is ook het opruimen van mijnen en andere explosieven van groot belang. Nederland heeft €3,5 miljoen uitgetrokken voor ontmijning in Irak. Bovenop eerdere bijdragen brengt dit het totaalbedrag dat Nederland hieraan uitgeeft op €10 miljoen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):