donderdag, 21. juli 2016 - 23:02 Update: 21-07-2016 23:06

82% van de Europeanen wil dat de EU meer doet aan terrorismebestrijding

82% van de Europeanen wil dat de EU meer doet aan terrorismebestrijding
Foto: Archief EHF
Brussel

Terrorisme blijft een bedreiging voor Europa vormen en mensen verwachten dat de EU optreedt: 82% van de Europeanen wil dat de EU meer doet en 69% vindt dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn, zo blijkt uit een Eurobarometer-enquête in opdracht van het Europees Parlement.

Het onderzoek toonde ook aan dat de meerderheid van de mensen terrorismebestrijding de belangrijkste prioriteit van de EU vindt voor meer actie.

De respondenten beschouwden de volgende maatregelen als de meest urgente: aanpak van de financiering van terroristische groeperingen (42%), bestrijding wortels van het terrorisme en radicalisering (41%) en de versterking van de grenscontroles (39%).

Reeds genomen maatregelen

De leden keurden in november vorig jaar een resolutie goed over het voorkomen van radicalisering online en in gevangenissen, door middel van onderwijs en sociale integratie. In mei keurden de leden extra bevoegdheden voor Europol, de politie van de EU, goed. Europol zal nu in staat zijn om Facebook te vragen pagina's beheerd door Islamitische Staat, te verwijderen.

Het Parlement werkt verder aan een nieuwe richtlijn gericht op het criminaliseren van voorbereidingshandelingen voor terroristische doeleinden, zoals reizen naar het buitenland, of het aanbieden van een opleiding en aan een verordening om alle EU-burgers die de EU binnenkomen of verlaten systematisch te controleren.

De voorzitter van de commissie Burgerlijke vrijheden, Claude Moraes, zei: 'We moeten verenigd zijn in onze inspanningen om de diepere oorzaken van terrorisme aan te pakken en door te gaan met maatregelen om de Europese burgers tegen toekomstige aanvallen te beschermen, met dien verstande dat er is een evenwicht bestaat tussen de veiligheid van de Europese burgers en hun privacy en de grondrechten. De commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken zal ervoor waken dat het Parlement zijn werk doeltreffend doet.'

Lees alles over:
Categorie: