maandag, 25. juli 2016 - 20:09 Update: 25-07-2016 20:12

Turkish Airlines ontslaat honderden Fethullah Gülen aanhangers

Turkish Airlines ontslaat honderden Fethullah Gülen aanhangers
Foto: Archief bon
Istanbal/Amsterdam

De Turkse nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft maandag aangekondigd 211 medewerkers te ontslaan. Reden blijkt hun vermeende banden met prediker Fethullah Gülen de grootste rivaal van president Erdogan.

Turkish Airlines laat in een persbericht weten zijn verantwoordelijkheid te nemen ''en verder bijdragen aan democratie''.

Eerder werden in Turkije al tientallen journalisten opgepakt die kritiek op het bewind van Erdogan hadden geuit na de mislukte coup. Na de mislukte coup liet Erdogan weten met een grote schoonmaak te komen die inmiddels zijn weerga niet kent.

Mishandeld en verkracht

Amnesty maakt zich ernstige zorgen over de situatie in het land. Het heeft bewijs verzameld dat mensen die zijn opgepakt na de mislukte coup in Turkije worden geslagen, gemarteld en in sommige gevallen verkracht. Amnesty roept Turkije op om onmiddellijk onafhankelijke waarnemers toe te laten om de situatie te controleren.

Uit gesprekken die Amnesty-onderzoekers voerden met advocaten, dokters en een persoon die in een detentiecentrum werkt, komt een schokkend en eenduidig beeld naar voren van mishandeling en marteling in verschillende detentiecentra in het land. Sinds de mislukte coup zijn meer dan tienduizend mensen gearresteerd en vastgezet in politiebureaus, sporthallen en gerechtsgebouwen. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: