woensdag, 27. juli 2016 - 9:53 Update: 27-07-2016 16:01

Grondpersoneel KLM gaat donderdag staken

Grondpersoneel KLM gaat staken donderdag
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Schiphol

Donderdag zal een deel van het grondpersoneel van KLM voor het eerst actie voeren op Schiphol om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Dat maakt de FNV vanochtend bekend.

Dinsdagavond 18:00 uur verliep het ultimatum van FNV Luchtvaart aan KLM. Omdat KLM niet inhoudelijk is ingegaan op de cao-eisen van het grondpersoneel heeft het actiecomité besloten de acties door te laten gaan. 'Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de belangen van passagiers en zullen geen concessies aan de veiligheid worden gedaan', zegt Zakaria Boufangacha, bestuurder FNV Luchtvaart

Cao-eisen KLM Grondpersoneel

De werknemers eisen 1 procent loonsverhoging voor iedereen met een minimum van € 75,= bruto per maand. Meer vaste banen voor de vele uitzendkrachten die al jaren op onzekere krachten structureel werk doen. En geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen, zodat de werknemers gezond hun pensioen halen.

Reactie op halfjaarcijfers Air France-KLM

Vanochtend presenteerde Air France-KLM haar halfjaarcijfers. Boufangacha: 'De cijfers zijn wederom een verbetering ten opzichte van vorig jaar. De operationele winst is verbeterd en de kosten zijn verlaagd alsmede de schuld. Je ziet wel dat er druk staat op de ticketprijzen. Maar al met al gaat het goed met KLM en zien we dat er ruimte is om weer te investeren in personeel. Wij hebben bij de vorige cao onze verantwoordelijkheid genomen en flink aan arbeidsvoorwaarden ingeleverd, maar deze race naar de bodem moet nu echt stoppen.'

Race naar de bodem stoppen

De problemen op Schiphol zijn talrijk. Er verdwijnen steeds meer vaste banen, arbeidsvoorwaarden worden aangetast, de werkdruk neemt toe en staatsgesubsidieerde luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten veroveren de Europese markt voor intercontinentaal vliegen. Ook dreigen low cost carriers de norm te gaan stellen in de luchtvaart.

De cao geldt voor in totaal zo'n 14.500 grondmedewerkers, waaronder de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. Een paar duizend werken op uitzendbasis bij de luchtvaartmaatschappij.

Onverantwoord

KLM zegt dat het onverantwoord is om in te gaan op de eisen van de bond, "gezien de situatie van het bedrijf". Het bedrijf vindt het huidige cao prima passen in de huidige tijd. Andere vakbonden voor grondpersoneel bij KLM steunen de acties van de grootste vakbond FNV niet. 

Het is nog onbekend of de acties gevolgen hebben voor de reizigers.

Categorie:
Provincie: