vrijdag, 29. juli 2016 - 15:37

Fox Media hoeft huidig contract met KPN niet te verlengen

Fox Media hoeft huidig contract met KPN niet te verlengen
Utrecht

Het contract tussen Fox Media en KPN, dat op 1 augustus a.s. afloopt, hoeft niet verlengd te worden op basis van de bestaande voorwaarden, zo oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland.

Contracten

Fox Media biedt onder de naam Fox Sports televisiekanalen aan waarop onder meer live Eredivisievoetbal is te zien. Onder het huidige contract betaalt KPN Fox Media hiervoor een vergoeding op basis van het aantal eigen televisieabonnees die deze kanalen tegen bijbetaling afnemen. Fox Media wil bij een nieuw contract een minimumvergoeding die is gebaseerd op het totale aantal televisieabonnees van KPN. Daartegenover krijgt KPN de mogelijkheid om Fox Sports-kanalen in het basispakket op te nemen tegen lagere kosten dan onder het huidige contract.

Concurrenten

KPN denkt door dit systeem 2,5 keer zoveel te moeten betalen en vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Haar belangrijkste concurrent Ziggo heeft contracten die langer doorlopen, en hoeft dus nog niet over te stappen naar dit nieuwe systeem.

Voordelen

Fox Media vindt dat zij dit systeem mag aanbieden aangezien KPN in 2013 zelf voor een contract van drie jaar heeft gekozen, en niet voor langer (zoals Ziggo). Ook vindt Fox Media dat KPN voorbijziet aan de voordelen die het nieuwe contract haar biedt.

Oordeel

De voorzieningenrechter oordeelt dat de verschillen in contractduur meebrengen dat Fox Media niet dezelfde voorwaarden hoeft aan te bieden. Of dit nu de concrete contractverschillen tussen Ziggo en KPN rechtvaardigt, is hiermee (nog) niet gezegd. Het tegendeel heeft KPN naar het oordeel van de voorzieningenrechter in deze zaak echter onvoldoende duidelijk gemaakt.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):