maandag, 1. augustus 2016 - 12:15

Amsterdam sluit 11 illegale hotelboten

Amsterdam sluit 11 illegale hotelboten
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Amsterdam heeft in de afgelopen maand 11 illegale hotelboten ontdekt. De eigenaren krijgen een last onder dwangsom van €50.000 euro. Tot nu toe zijn er in totaal 51 woonboten bezocht. Indien er niemand is aangetroffen komt er nog een vervolgbezoek of extra controle. Amsterdam treedt sinds 29 juni 2016 op tegen illegale hotelboten.

Wethouder Wonen Laurens Ivens: “In deze stad is iedere woning broodnodig. Woonboten zijn bedoeld om op te wonen en niet voor illegaal verhuur. Met deze aanpak zorgen we daarvoor.”  

In februari van dit jaar heeft het college van B&W de regels voor vakantieverhuur voor woningen en woonboten gelijk getrokken. In Amsterdam worden namelijk nog te veel woonboten langer dan de toegestane 60 dagen of zelfs het gehele jaar verhuurd aan toeristen. De gemeente heeft daarom de afgelopen maanden een groot aantal woonboten die vermoedelijk functioneren als illegaal hotel in kaart gebracht. Mensen die illegale vakantieverhuur willen melden kunnen daarvoor terecht bij het online meldpunt Zoeklicht van de gemeente of bellen met 14020.  

Waarschuwing

Eind juni heeft de gemeente via internet en de media nog een laatste waarschuwing gegeven dat alle illegale hotelboten worden aangepakt. Voorheen werd alleen bij klachten over overlast van omwonenden op het water gehandhaafd. Eigenaren die zich nog steeds niet aan de regels houden kunnen nu een dwangsom krijgen van €50.000 euro. Hierbij wordt ook gekeken naar zaken zoals brandveiligheid. Bij brandonveiligheid wordt de woonboot voor drie maanden gesloten. 

Categorie:
Provincie: