woensdag, 10. augustus 2016 - 10:31 Update: 10-08-2016 10:35

Sporters lopen onnodig risico op blijvend letsel door gebrek aan EHBO-kennis

Sporters lopen onnodig risico op blijvend letsel door gebrek aan EHBO-kennis
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het aantal blessures op sportvelden neemt toe, maar het aantal mensen dat de juiste Eerste Hulp kan verlenen op een sport veldis minimaal.

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijk dat slechts 3 procent van de Nederlanders een geldig EHBO-diploma heeft [1]. Dat is een risico, want een verkeerde manier van Eerste Hulp verlenen, kan het letsel namelijk verergeren en onnodig blijvende schade veroorzaken. Het Rode Kruis roept daarom de 9 miljoen sporters in Nederland en de toeschouwers op om zich beter voor te bereiden op hulp bij sportletsels. Het Rode Kruis heeft EHBO-instructies voor de top 7 sportletsels ontwikkeld en gaat deze via sociale media en de EHBO-App verspreiden. Ook heeft de hulporganisatie een nieuwe workshop EHBO bij sportletsel ontwikkeld die de meest voorkomende sportletsels behandeld.

Eerste Hulp bij sportletsels

Met name bij nek- en wervelletsel en botbreukkan een verkeerde behandeling extra schade veroorzaken, zoals een extra botbreuk of zelfs een verlamming. De 7 meest voorkomende sportletsels zijn bewusteloosheid, een huidwond, een botbreuk, een verstuiking of kneuzing, een ontwrichting of hoofd- nek- en wervelletsels. Speciaal voor sporters en sportclubs is er de workshop EHBO sport ontwikkeld. In de 3 uur durende workshop worden de 7 meest voorkomende letsels behandeld, wordt er geoefend met de stabiele zijligging, het aanleggen van verschillende verbanden en is aandacht voor sport specifieke vragen. De Workshop zal in heel Nederland worden aangeboden en kan tevens op aanvraag bij de sportclub of verenigingen op locatie georganiseerd worden.

Steeds meer sportblessures in Nederland

In Nederland neemt het aantal sportblessures toe. In totaal liepen in 2014 naar schatting 4,7 miljoen sporters in Nederland een sportblessure op. Vaak gaat het om (schaaf)wonden, botbreuken of kneuzingen, soms is het ernstiger. Uit nieuwe cijfers van VeiligheidNL blijkt dat de top vijf sporten met het grootste aantal blessures veldvoetbal, hardlopen, fitness, tennis en volleybal zijn. Zo waren er bij voetbal in 2014 1 miljoen blessures,710.000 bij hardlopen en bij fitness 540.000. Bij Spoedeisende Hulp afdelingen werden in 2014 140.000 sportletsels behandeld, zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

[1] Het cijfer is gebaseerd op het aantal geldige EHBO certificaten van het Rode Kruis en het aantal EHBO diploma’s van het Oranje Kruis.

 

Categorie:
Provincie: