woensdag, 10. augustus 2016 - 15:43 Update: 10-08-2016 18:01

Voor veel studenten is tweede studie niet meer te betalen

Aantal studenten dat tweede studie doet, loopt sterk terug
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het aantal studenten dat na het afronden van hun eerste studie nog aan een tweede studie begint, is flink teruggelopen.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal met ruim een derde afgenomen tot 22.000 studenten. Veel studenten kunnen vervolgstudie neit betalen, omdat deze 9000 euro per jaar kost. Dit schrijft de Volkskrant. de krant baseert zich op cijfers van het ministerie van Onderwijs.

In 2011 begonnen nog 33.000 studenten op het hoger onderwijs na hun afstuderen aan een tweede studie. Nu is dat dus gezakt naar 22.000 studenten. De overheid stopte in 2011 met de financiering van een tweede studie. En vanaf dat jaar mogen hogescholen en universiteiten zelf bepalen hoeveel collegegeld ze vragen van student met een afgeronde opleiding. veel instellingen vinden dat dit collegegeld kostendekkend moet zijn om te voorkomen dat reguliere studenten die 1.900 euro per jaar betalen de dupe worden van de subsidiestop, zo schrijft de krant.

Bezorgde (oud-)studenten hebben een stichting opgericht (stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU)). Zij geven aan dat er grote verschillen zijn tussen de bedragen die verschillende onderwijsinstellingen vragen voor dezelfde vervolgstudie. Bovendien zijn de instellingen niet transparant over de berekening van het collegegeld, aldus SCAU.

Categorie:
Provincie: