donderdag, 11. augustus 2016 - 21:32 Update: 11-08-2016 22:08

Mensenrechtenadvocate in Nederland met de dood bedreigd

Mensenrechtenadvocate in Nederland met de dood bedreigd
Foto: SXC
Amsterdam

De Zweeds-Jordaanse juriste Nada Kiswanson wordt met de dood bedreigd vanwege haar werk voor het Internatinaal Strafhof. Dit schrijft NRC donderdag.

Het Openbaar Ministerie neemt de intimidatie en bedreigingen zeer serieus. Daarom krijgt Kiswanson,die met haar gezin in Nederland woont,bewaking en beveiliging, aldus de krant. De 31-jarige Kiswanson werkt mee aan een vooronderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven door Israël in Palestina. Aan de krant laat ze weten dat ze vermoedt dat de Israëlische diensten achter de bedreigingen zitten. De bedreigingen begonnen een half jaar geleden. Ze kreeg 'dreigtelefoontjes en zelfs bloemen met een intimiderende boodschap'.

Tegenover RTL Nieuws vertelt Kiswanson: 'De bedreigingen zijn heel geraffineerd, want ze weten mijn geheime nummers te achterhalen. Er is ook een directe band tussen de bedreigingen en mijn werk. Er is maar één partij die er belang bij heeft dat ik stop met mijn werk, en dat is Israël.'  Israël vindt de beschuldigingen absurd en wil daarom niet reageren. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en het Openbaar Ministerie zijn op de hoogte van de bedreigingen en nemen deze serieus. Minister Koenders acht het zeer belangrijk dat medewerkers van maatschappelijke organisaties in Nederland en in het buitenland hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen.

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens laat RTL Nieuws weten dat deze manier van werken past binnen een beleid dat Israël al jaren voert. Koens: 'Organisaties, instellingen en individuen die het land schade kunnen berokkenen worden keihard aangepakt. Dat gebeurt in binnen- en buitenland en ook binnen en buiten de wet.'