maandag, 15. augustus 2016 - 22:36 Update: 15-08-2016 22:38

Partij voor de Dieren: zwanenmishandeling verwerpelijk

Partij voor de Dieren: zwanenmishandeling verwerpelijk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zwammerdam/Den Haag

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heft maandag met afschuw gereageerd op de moord op zeven zwanen, afgelopen zaterdag. 'De partij sluit de mogelijkheid niet uit dat jagers de zwanen hebben gedood. De dieren werden dood gevonden in de omgeving van Zwammerdam. Volgens medewerkers van de dierenambulance zou de nek van de dieren ‘vakkundig’ zijn omgedraaid', aldus de partij.

Twee volwassen en vijf jonge zwanen werden afgelopen zaterdag dood aangetroffen in de buurt van Zwammerdam. Volgens medewerkers van de dierenambulance in Alphen aan den Rijn is de dieren ‘vakkundig’ de nek omgedraaid. Dat wijst er op dat de dieren niet door een willekeurige voorbijganger zijn gedood. Ook is er mogelijk gebruik gemaakt van een vangstok.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft over deze kwestie direct vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De partij vraagt zich af of er een verband is tussen de provinciale ontheffing van de Flora- en faunawet om zwanen te mogen doden en de moord op de zeven zwanen. Ook wil de partij weten wat Gedeputeerde Staten vinden van deze vorm van dierenmishandeling

Omdat het erop lijkt dat de dieren op vakkundige wijze om het leven zijn gebracht, houdt de Partij voor de Dieren het voor mogelijk dat jagers de daders zijn. Zij zouden dan misbruik hebben gemaakt van de ontheffing om zwanen te doden. Als blijkt dat dat zo is, dan zou de provincie daar gevolgen aan moeten verbinden. 

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: ‘De ontheffing om zwanen te doden moet wat ons betreft per direct worden ingetrokken. Het brengt te veel dierenleed met zich mee en de schade die de zwanen veroorzaken, is minimaal.  Onnodig dieren doden is op zich al verwerpelijk. Maar de manier waarop deze zwanen zijn vermoord, is afschuwelijk’.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):