dinsdag, 16. augustus 2016 - 12:50

Medische noodhulp Macedonië

Medische noodhulp Macedonië
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het kabinet stelt een grote voorraad medische goederen beschikbaar voor Macedonië. De regering van het Balkanland heeft daartoe een verzoek ingediend nadat overstromingen ruim een week geleden een noodsituatie hebben veroorzaakt.

 ‘De ravage is in een aantal gebieden zo groot dat er ook een tekort is ontstaan aan medische spullen. Het is dus zaak die op korte termijn ter plekke te krijgen, zodat de situatie niet nog verder verslechtert,' aldus minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Momenteel staan twintig pallets gereed  voor vertrek. Daarbij gaat het om levensreddende spullen zoals intubatiesets, fixatiemateriaal, zuurstofmaskers, bloeddrukmeters, maagslang sets, isolatiedekens, tourniquets, en verbindmateriaal voor volwassenen en kinderen. Het transport over de weg naar Macedonië zal dinsdagmiddag vertrekken en vrijdag arriveren. Transportbedrijf Boekestijn, dat de noodhulp vervoert, zal daarvoor een speciaal gereduceerd tarief in rekening brengen. De lading heeft een totale waarde van ruim een half miljoen euro.

Nederland stuurde vorige week al waterexpert Peter Glerum naar Macedonië. Deze geeft leiding aan een EU team dat ter plekke de humanitaire noden in kaart brengt. De crisis is het Balkanland heeft aan meer dan 20 levens gekost.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):