woensdag, 17. augustus 2016 - 17:29 Update: 18-08-2016 8:40

Vondst asbest onder betonvloer Concertgebouw Musis Sacrum

Concertgebouw Musis Sacrum na vondst asbest tot maart gesloten
Foto: fbf
Arnhem

In de periode van eind september 2016 tot en met februari 2017 kunnen geen concerten en bijeenkomsten plaatsvinden in Concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem. Dit meldt de gemeente woensdag.

Asbest

'Door de vondst van asbest heeft de verbouwing van het concertgebouw vertraging opgelopen. Hierdoor kan Musis bezoekers en artiesten niet de kwaliteit en comfort bieden die zij verdienen. Voor reeds geboekte concerten en bijeenkomsten worden alternatieve locaties gezocht. Bezoekers die al kaartjes hebben gekocht worden persoonlijk geïnformeerd', aldus de gemeente.

'Niet voorzien'

Ondanks eerder verricht asbestonderzoek, was de huidige vondst van asbest niet te voorzien. De asbest bevindt zich namelijk onder de betonvloer in een dichtgemetselde kruipruimte en kon eerder niet worden waargenomen. De aangetroffen asbest heeft voor bezoekers en medewerkers geen gevaar voor de gezondheid opgeleverd.

Door de vertraging van de verbouwing, kan Musis onvoldoende vluchtwegen realiseren bij een volle zaal en bezoekers niet goed ontvangen. Voor klimaatbeheersing zouden installaties moeten worden ingezet die stank- en geluidsoverlast geven. Ook is er te weinig ruimte voor een adequate garderobe en horeca tijdens de pauzes. 

Verbouwing eerder klaar

Daarom hebben de gemeente en Musis in nauw overleg met Het Gelders Orkest besloten de historische zaal van Musis niet zoals gepland eind september in gebruik te nemen. In plaats hiervan wordt het monumentale deel van Musis parallel aan het afbouwen van de nieuwe zaal aangepakt. Hierdoor is de totale verbouwing van Musis eerder klaar.

Andere locaties

Musis probeert alle concerten en bijeenkomsten die gepland waren in de periode van eind september tot en met februari door te laten gaan op andere locaties, bij voorkeur in Arnhem. In de zoektocht let Musis scherp op de kwaliteit van de voorzieningen en de akoestiek. 

Medio september verwacht Musis duidelijkheid te kunnen bieden. Relaties en bezoekers die al een kaartje hebben gekocht voor een voorstelling worden persoonlijk per mail en brief geïnformeerd. Mocht blijken dat verplaatsing van een voorstelling niet haalbaar of naar wens is, dan krijgen bezoekers hun geld terug.

Begin maart zal de nieuwe zaal in gebruik worden genomen voor concerten. Bij aanvang van theaterseizoen 2017-2018 zijn naar verwachting alle werkzaamheden aan het historisch deel ook afgerond en kunnen bezoekers en artiesten - vier maanden eerder dan gepland - gebruik maken van een geheel gemoderniseerd en uitgebreid Musis.

Categorie:
Provincie: