vrijdag, 19. augustus 2016 - 16:14 Update: 19-08-2016 20:51

Grondpersoneel KLM vraagt zaterdag met stiptheidacties aandacht voor hoge werkdruk

Deel grondpersoneel KLM start zaterdag met stiptheidacties
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

Vanaf zaterdag houdt een deel van het Grondpersoneel KLM stiptheidsacties en werkt dan strikt volgens de regels. Dit heeft de FNV vrijdagmiddag bekendgemaakt.

'De rechter heeft werkonderbrekingen van KLM-medewerkers tot 4 september verboden. Om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk, gaan grondmedewerkers van KLM vanaf zaterdag 20 augustus ‘strikt’ volgens de regels werken', aldus de FNV. 

Hoge werkdruk

‘We willen hiermee laten zien wat het échte probleem is. We moeten met steeds minder collega’s meer werk doen. Door de hoge werkdruk moeten we soms drie taken tegelijk doen, waardoor in de praktijk protocollen en werkvoorschriften vaak niet volledig kunnen worden nageleefd. De druk om vliegtuigen af te handelen is te hoog en er wordt te weinig personeel ingezet. We hebben daarom besloten vanaf zaterdag ‘strikt’ volgens de regels te gaan werken’, zegt Walter van der Vlies, Teamleider Platform bij KLM, ‘om het probleem zichtbaar te maken’.

Strikt werken volgens de regels

De FNV heeft KLM vrijdag hierover per brief geïnformeerd. Vakbondsbestuurder Jan van den Brink: ‘Van bovenaf is vooral aandacht voor het wegwerken van vliegtuigen. Regels met betrekking tot checks van de kisten, de hoeveelheid belading en de maximumsnelheid van voertuigen op het platform worden daardoor met voeten getreden'. 

'De grondmedewerkers hebben daarom besloten dit zichtbaar te maken door vanaf nu strikt volgens protocollen te werken. Iets wat ze eigenlijk nooit doen, omdat alles sneller en sneller moet, er onderbezetting is en de werkdruk hoog is. Ze zullen extra alert zijn op het naleven van de (veiligheids) voorschriften’, stelt Van den Brink.

Conflict met KLM

De FNV wil dat er meer échte banen komen, zodat de werkdruk omlaag kan en de kwaliteit omhoog. Dat is ook de inzet van de cao-onderhandelingen. KLM wil echter niet bewegen. 

Jan van den Brink: 'De doorgeslagen liberalisering van de luchtvaartsector leidt tot druk op kwaliteitsbanen en de werkgelegenheid op Schiphol. KLM wil hierin meegaan, door jaar in jaar uit te snijden in personeelskosten. Wij willen deze race naar de bodem nu stoppen. Ultra-low-cost moet niet de norm worden in Europa', stelt Van den Brink. 

'Superlange werkdagen en betalingen onder het minimumloon mogen niet de prijs zijn voor een goedkoop ticket. We nodigden de directie van KLM daarom eerder al uit, per open brief, om samen met ons dat gevecht aan te gaan in Den Haag en Brussel voor betere regelgeving', aldus Van den Brink.

Spoed appèl

Dinsdag 23 augustus om 10.00 uur dient voor het gerechtshof Amsterdam het Spoed appèl dat FNV Luchtvaart heeft ingediend tegen de beslissing van de rechter om werkonderbrekingen tot 4 september te verbieden.

Categorie:
Provincie: