maandag, 22. augustus 2016 - 8:48

Nederlandse ouders gebruiken vaakst kinderopvang in EU

Nederlandse ouders gebruiken vaakst kinderopvang in EU
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Driekwart van de Nederlandse kinderen onder 3 jaar kreeg in 2014 opvang. Daarmee maakten Nederlandse ouders binnen Europa het vaakst gebruik van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen of een andere vorm van kinderopvang. Dat meldt CBS.

Van alle kinderen tot drie jaar in de Europese Unie werd de helft opvangen, maar er zijn aanzienlijke verschillen tussen landen. In West-Europa werden kinderen in 2014 vaker opgevangen dan in Oost-Europa. Van de Nederlandse kinderen kreeg 77 procent opvang, bij de Bulgaarse kinderen was dat 27 procent.

Denemarken koploper formele opvang

In Denemarken ging 70 procent van de jongste kinderen in 2014 naar een formele kinderopvang. Ook in Zweden en Noorwegen maakt meer dan 50 procent van de kinderen gebruik van formele opvang. In Oost-Europa gebruiken ouders overwegend andere vormen van opvang. In de meeste andere landen heeft geen van beide vormen de overhand en worden ze ook naast elkaar gebruikt. In Nederland ging 45 procent van de kinderen onder de drie jaar naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal en werd64 procent (mede) opgevangen door familie, gastouders of andere opvang aan huis.

Nederlandse kinderen weinig uren in opvang

Landen waar veel gebruik gemaakt wordt van kinderopvang zijn doorgaans ook landen waar vaker parttime wordt gewerkt. In Nederland en andere West-Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Oostenrijk werkt men niet alleen vaak parttime, maar maakt ook een relatief klein deel van de kinderen 30 uur of meer per week gebruik van formele kinderopvang. Van de Oost-Europese kinderen die in de formele opvang zitten, gaan de meeste de hele week.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):