maandag, 22. augustus 2016 - 15:39 Update: 22-08-2016 16:02

Geldboete Heerlens raadslid na 'kampbeultweet'

Geldboete Heerlens raadslid na 'kampbeultweet'
Foto: Archief EHF
Maastricht/Heerlen

Een beledigende tweet van een Heerlens raadslid tegen een officier van justitie, uit onvrede over de eis in de strafzaak tegen de heer J. van Rey, is maandag door de rechtbank bestraft met een geldboete van 500 euro, waarvan 250 euro voorwaardelijk. Dit meldt de rechtbank Maastricht maandagmiddag.

De man noemde in zijn tweet de officier van justitie “de Irma Grese van het OM”. Irma Grese was in de Tweede Wereldoorlog een zeer wrede, sadistische kampbewaakster in verschillende concentratiekampen.

Tweet zeer beledigend

De rechtbank vindt de uitlating van de verdachte zeer beledigend en is van oordeel dat de verdachte hiermee niet – zoals hij ter verdediging aanvoerde – een bijdrage heeft geleverd aan een maatschappelijk debat. 

'Verongelukken'

Om die reden kan ook niet gezegd worden dat een dergelijke uitlating valt onder het recht op een vrije meningsuiting. De rechtbank neemt het de verdachte verder bijzonder kwalijk dat hij in die tweet ook de verwensing uitsprak dat de officier van justitie dezelfde dag nog zou verongelukken.

Het Openbaar Ministerie had tegen het raadslid 40 uur taakstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk, en een storting van 500 euro in de kas van Stichting Auschwitz geëist.

Categorie:
Provincie: