dinsdag, 23. augustus 2016 - 13:19 Update: 23-08-2016 13:24

Levensgevaarlijke grondstoffen voor vuurwerk in woningen Hellevoetsluis

Levensgevaarlijke grondstoffen voor vuurwerk in woningen Hellevoetsluis
Foto: fbf
Hellevoetsluis

De politie heeft dinsdagochtend in twee woningen in Hellevoetsluis een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk en flitspoeder aangetroffen. 'Twee jongens van 16 en 17 jaar zijn aangehouden', meldt de politie dinsdag.

Grondstoffen

Dat vuurwerk niet alleen met Oud & Nieuw in trek is, bewijst de vondst van vandaag in Hellevoetsluis. De jongens van 16 en 17 jaar kwamen naar voren in een onderzoek van het team Milieu van de politie en het Functioneel Parket. De verdenking ontstond dat deze jongens uit Hellevoetsluis via internet grondstoffen voor vuurwerk en zelfbouwinstructies verhandelen. 

Zoekingen

Het onderzoek leidde tot de aanhouding van beide jongens en de zoekingen in hun woningen. Bij die zoekingen werden vlinders en verschillende grondstoffen van vuurwerk waaronder flitspoeder aangetroffen. “Levensgevaarlijk’, aldus teamleider bij de politie Willem Fortuin. “In de woningen lag in totaal zo’n 15 a 20 kilo. Er hoeft maar een vonkje bij te komen en de boel ontploft en dan waren de gevolgen niet te overzien geweest.”

Hele jaar door

Team Milieu van de politie en het Functioneel Parket doen het hele jaar onderzoeken naar illegaal vuurwerk en de handel hierin. “De buitenwereld denkt dat vuurwerk alleen aan het einde van het jaar een issue is. Niks is minder waar. Groothandels doen in de zomer al hun inkopen. En dit illegale circuit gaat het hele jaar door. Vaak door minderjarigen die absoluut het gevaar niet overzien. Ze creëren levensgevaarlijke situaties voor zichzelf, hun huisgenoten en zelfs voor de buren. 

Kracht van handgranaat

In Nederland gelden strenge regels met betrekking tot vuurwerk. Goedgekeurd vuurwerk mag niet meer dan 6 gram flitspoeder bevatten. De Cobra 6 bevatte al 50 gram flitspoeder. Afgelopen jaren verscheen de varianten zoals de Cobra 8 en Cobra20. De Conbra8 bevatte al maar liefst 100 gram flitspoeder en heeft de verwoestende kracht van een handgranaat. “Als die kilo’s in Hellevoetsluis waren afgegaan was niet alleen het eigen huis van die jongens weggeblazen”, legt Fortuin uit. “Dan hadden ze ook een paar omliggende huizen met zich meegenomen.”

Statische elektriciteit

Wat het vuurwerk zo gevaarlijk maakt is niet alleen de explosieve kracht. In de praktijk blijkt dit vuurwerk ook vaak ongewild af te gaan. Dat kan door warmte, door wrijving of zelfs door statische elektriciteit. Dat maakt ook duidelijk waarom transporteurs geen vuurwerk in hun vrachtwagen willen hebben, dat alleen al door heen en weer te schuiven in de laadruimte kan ontploffen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: