zaterdag, 27. augustus 2016 - 21:24 Update: 27-08-2016 21:37

Rutte belt Erdogan en geeft aan geen bemoeienis te willen

Rutte belt Erdogan en geeft aan geen bemoeienis te willen
Foto: RVD
Den Haag

Premier Rutte heeft zaterdagavond rond 20.30 uur gebeld met de Turkse president Erdogan.

Geen bemoeienis

'Ik heb Erdogan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn dit te voorkomen. Het is niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet', meldt Rutte zaterdagavond op zijn Facebookpagina.

'Ik heb hem nogmaals gezegd dat Nederland de militaire couppoging om de democratische instellingen in Turkije met geweld omver te werpen veroordeelt. Een gebeurtenis die een enorme schok door Turkije zond. Er zijn meer dan 200 mensen omgekomen en het parlement is gebombardeerd', schrijft Rutte.

'Het Turkse volk is de straat opgegaan om de coup te verijdelen en de democratie te verdedigen. Turkije heeft nu een kans om democratie en rechtsstaat hier sterker uit te laten komen. Daarom is het van belang dat de nasleep van de coup op een fatsoenlijke manier wordt geregeld waarbij wij een introductie van de doodstraf zouden afwijzen'.

Koenders naar Turkije

'Erdogan en ik zijn het erover eens dat Turkije voor Nederland, de Europese Unie en de NAVO een belangrijke partner is en blijft. Met de instabiliteit in veel landen om Europa heen als keiharde realiteit, blijft samenwerking altijd nodig. In dat verband reist minister Koenders maandag ook naar Turkije voor gesprekken'.

'Niet alleen met Turkije, maar ook met andere landen in de regio is samenwerking van belang. Niet alleen in het beheersen van de migratie, maar ook in de strijd tegen terrorisme. We houden ons aan de afspraken en we verwachten dat Turkije dat ook doet.
Dat betekent niet dat we onze waarden laten varen, integendeel. Natuurlijk wekken de ontwikkelingen in Turkije – soms heftige – gevoelens op. Maar het is niet normaal dat spanningen elders in de wereld leiden tot incidenten in Nederland', aldus Rutte. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):