zondag, 28. augustus 2016 - 10:11 Update: 28-08-2016 17:15

Politie: Nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk

Politie start campagne tegen nepvuuwapens
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De politie krijgt 20 tot 30 meldingen per week over jongeren die met vuurwapens lopen. Nepvuurwapens, zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien. Voor de veiligheid van omstanders, en de eigen veiligheid, benaderen agenten de jongere als een vuurwapengevaarlijke verdachte. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Op de meldkamer van de politie komen geregeld meldingen binnen over jongeren die op straat lopen met vuurwapens. Het gaat om twee tot drie incidenten per politie-eenheid per week. Mensen voelen zich onveilig en bellen het alarmnummer van de politie. Agenten gaan dan zo snel mogelijk ter plaatse om de situatie te beoordelen.

Incidenten met jongeren

Een grote zorg bij dit soort meldingen is dat agenten niet altijd kunnen zien of het om een echt vuurwapen gaat, of om een nepvuurwapen. Gezien de dreiging die daarmee gepaard gaat, zijn agenten genoodzaakt om de wapendrager altijd als vuurwapengevaarlijke verdachte te benaderen. Zo’n aanhouding is ingrijpend en mogelijk zelfs gevaarlijk.

Verbod

Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Dit soort wapens komen dreigend over en kunnen aangezien worden voor echte vuurwapens.

Campagne

Om deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen, start de politie op 29 augustus met een landelijke campagne tegen nepvuurwapens op straat, gericht op jongeren van 10 tot 16 jaar. Scholen krijgen flyers en posters en docenten wordt gevraagd aandacht aan nepvuurwapens te besteden. Daarnaast kunnen jongeren met de politie over het thema chatten op Vraaghetdepolitie.nl op 31 augustus van 19.00 tot 21.00 uur. Vloggers als de Bucket Boys maken filmpjes over nepvuurwapens en politie-eenheden delen informatie op social media zoals Twitter , Facebook en Instagram.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):