maandag, 29. augustus 2016 - 9:19

FNV: Brandweermedewerkers voeren al tien weken actie voor fatsoenlijk pensioen

FNV: Brandweermedewerkers voeren al tien weken actie voor fatsoenlijk pensioen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
undefined

De brandweermedewerkers zijn deze week met hun tiende actieweek gestart. Sinds 27 juni rukken ze alleen nog uit bij spoedgevallen. Alle hulpverlenende taken gingen door, maar dienstverlenende taken, zoals schoonmaak- en herstelwerkzaamheden, liggen soms al tien weken stil. Gedurende de hele zomer hebben de brandweermensen publieksvriendelijke acties gevoerd, waarmee ze aandacht en steun vragen voor een fatsoenlijk pensioen.

. “Brandweermensen hebben een fysiek en mentaal zwaar beroep. Ze staan 24/7 klaar en stellen hun leven in de waagschaal voor anderen” zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid. “Om hun werk professioneel en veilig te kunnen blijven doen, is het niet verantwoord om dit tot op hoge leeftijd te blijven doen. Daarom is een fatsoenlijke regeling voor het vroegpensioen van groot belang. Eerder stoppen met werken is voor brandweermensen geen luxe, maar een noodzaak.”

 Acties met maatschappelijk karakter

Afgelopen zomer hebben de actievoerende brandweermensen alles behalve stil gezeten. Ze hebben vrijwilligerswerk verricht in verzorgingstehuizen, instellingen voor gehandicapten en bij dierenasiels. Er zijn veel inloopdagen op kazernes georganiseerd en testbanen op pleinen en markten uitgestald, zodat het publiek zelf kon ervaren hoe zwaar het werk is. Ook zijn er diverse petities aangeboden aan de burgemeesters van de verschillende veiligheidsregio’s en is er veelvuldig gecollecteerd voor de Brandwondenstichting en KWF Kankerbestrijding. Brandweermensen hebben door hun beroep een verhoogd risico op kanker. Aankomend weekend komen brandweermedewerkers uit het hele land naar de Wereldhavendagen in Rotterdam waar ze vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur prominent aanwezig zullen zijn met demonstraties en testbanen voor bezoekers.

 Reparatie van de huidige pensioenregeling 

In 2006 is de overgangsregeling FLO (Functioneel Leeftijdsontslag) ingevoerd, waardoor brandweermedewerkers vanwege hun zware beroep eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling is de wet- en regelgeving inmiddels zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar is, met nadelige gevolgen voor de inkomsten. De Haas: “Voor sommige brandweermedewerkers betekent het zelfs een inkomen op bijstandsniveau, doordat ze met een enorm pensioen- en AOW-gat zitten. Daarom willen we een reparatie van de regeling.” Omdat de bonden en de VNG het niet eens konden worden over de wijze van repareren, is een verkenner aangesteld die de afgelopen weken de eisen van beide kanten in kaart heeft gebracht. Op 5 september presenteert hij zijn rapport. Op basis daarvan wordt besloten of er weer opnieuw wordt onderhandeld of dat de acties door blijven gaan.

Categorie:
Provincie: