maandag, 29. augustus 2016 - 14:18 Update: 29-08-2016 14:36

De gevolgen van een slechte zomer voor de horeca

De gevolgen van een slechte zomer voor de horeca
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Alkmaar/Wormerveer

In de horeca werken is altijd een uitdaging. Het is vaak zwaar werk. Bovendien werk je op dagen dat de gemiddelde mens vrij is. Sommige mensen vinden het echter het leukste werk op de wereld.

Je ontmoet veel mensen, maakt een praatje en er is altijd weer wat anders te beleven. Alleen is de horeca natuurlijk ook afhankelijk van het weer. In 2011 bijvoorbeeld gingen door de slechte zomer 31% meer kroegen en restaurants failliet dan dezelfde periode het jaar ervoor. Dat jaar brak op dat moment de records als natste zomer gemeten sinds 1906.

Een slechte zomer kan funest zijn

Hoe lekkerder het weer, hoe meer mensen naar buiten gaan. Hoe meer mensen naar buiten gaan, hoe meer mensen op het terras gaan zitten. En als er veel mensen op het terras zitten, brengt dat voor de hogere een hogere omzet met zich mee. Zeker omdat ze in de horeca gebruikmaken van koelvitrine en vrieskisten. Hierdoor blijft bij het warme weer alle drank heerlijk koel. Mensen hebben dan ook snel de neiging om deze verkoeling op te zoeken. Bovendien: wanneer de mensen dan eenmaal iets gedronken hebben, komt er al snel een diner achterna. Op die manier maakt een horeca natuurlijk dubbel winst en is iedereen tevreden. Echter: met een slechte zomer gaat deze vlieger niet op. Een slechte zomer kan dan ook cruciaal zijn voor de horeca. 

Faillissement

In het verleden is het al vaak voorgekomen dat horecabedrijven failliet gingen door een slechte zomer. Zeker gelegenheden bij toeristische gebieden krijgen het bij een slechte zomer zwaar te verduren. Vaak moeten deze gelegenheden het juist van het warme weer hebben. Indien ze er dan niet goed op ingespeeld zijn, dan zit er niets anders op dan alle te sluiten. Uit cijfers in het verleden blijkt ook dat door slechte zomers de omzet met flinke procenten daalt. Zeker bij horecagelegenheden aan de kust, is het misschien verstandig om hier creatief op in te spelen aangezien in Nederland tegenwoordig een slechte zomer eerder regel dan uitzondering is. Een café in het Overijsselse Tubbergen heeft bijvoorbeeld après-ski-avonden ingelast met warme dranken, om de draak te steken met de koude zomerdagen begin augustus dit jaar.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):