woensdag, 31. augustus 2016 - 17:20 Update: 31-08-2016 18:20

Nabestaanden MH17 vragen EU om hulp

Nabestaanden MH17 vragen EU om hulp
Foto: YouTube
Amsterdam

Een deel van de nabestaanden van de slachtoffers van MH17 wil dat de Europese Unie (EU) hen helpt om meer informatie over de vliegramp boven tafel te krijgen.

Zo hebben aan EU-buitenlandcoördinator Frederica Mogherini gevraagd om druk uit te oefenen op Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten om radar- en satellietbeeld boven tafel te krijgen. Dit schrijven meerder media woensdag. In een brief aan Mogherini laten de nabestaanden weten dat Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten tot nu toe het hebben nagelaten om met 'alle relevante gegevens' te komen.

Volgens de nabestaanden heeft premier Rutte maar beperkte ruimte om op te treden, omdat hij het strafrechtelijk onderzoek niet kan doorkruisen. Nederland is namelijk het land dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert. De nabestaanden denken dat de EU wel druk kan uitoefenen op deze landen. Thomas Schansman, die de brief schreef namens de nabestaanden, zei hierover in het Nos Radio 1 Journaal: 'Wij denken dat juist de Europese Unie dit dossier daar telkens weer aanhangig kan maken. Wij vinden dat de vertegenwoordigers van de Europese Unie zich te weinig laten horen.'

Waarom juist voor Mogherini wordt gekozen, legt Schansman als volgt uit: 'Zij heeft geen invloed op het onderzoek en onderhandelt namens de EU met Rusland en Oekraïne. En zij kan de VS vragen om het openbaar maken van de beelden.' Al een tijdje geleden heeft Rutte aan Rusland en Oekraïne gevraagd om de beelden te overhandigen, maar zonder resultaat. Rusland zegt dat het de radarbeelden direct na de vliegramp boven Oekraïne beschikbaar heeft gesteld aan de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Experts hebben laten weten dat de beelden ontoereikend zijn voor nader onderzoek. De OVV beschikt al wel over de radarbeelden van de VS, aldus het kabinet. Deze zouden wel voldoende informatie geven om conclusies te trekken over de aanslag op de MH17.

Rusland laat via een woordvoerder weten dat het al diverse malen verklaard heeft bereid te zijn alle noodzakelijke informatie te geven voor het onderzoek naar de MH17-crash. Rusland betreurt het naar eigen zeggen dat andere landen niet hetzelfde doen.

Categorie: