donderdag, 1. september 2016 - 13:44 Update: 01-09-2016 15:27

Onrust op Amsterdamse scholen vanwege lijsten met 'Gülenleerlingen'

In Amsterdam gaaen lijsten met 'Gülen-leerlingen' rond
Foto: fbf
Amsterdam

In Amsterdam gaan lijsten rond met daarop namen van Turkse leerlingen. Het gaat om Turkse leerlingen van Amsterdamse scholen, waarbij wordt gemeld wie tot het 'Gülenkamp' zou behoren en wie aanhanger is van president Erdogan.

Dit heeft D66-fractieleider Jan Paternotte donderdagochtend in een raadsvergadering laten weten, zo melden verschillende media. Volgens Paternotte zijn de lijsten samengesteld door een commissie met de naam 'Veilig naar School'. De lijsten zouden ook gedeeld worden met de Turkse overheid. De gemeente Amsterdam heeft de politie en het Openbaar Ministerie ingelicht.

In de Turkse gemeenschap is een grimmige sfeer ontstaan tussen aanhangers van president Erdogan en de aanhanger s van Fethullah Gülem. Paternotte zegt hierover in de media: 'Het is ziek dat kinderen zo inzet worden gemaakt van de politieke strijd in Turkije.' Een achtjarige jongen zou volgens Paternotte gisteren 'terrorist' genoemd zijn. De fractieleider wil donderdagmiddag de burgemeester spreken over de veiligheid van de kinderen. De gemeente heeft al extra onderwijsinspecteurs ingezet die op bezoek gaan bij ouders die hun kinderen thuishouden. Via een oördinatiepunt kunnen ouders zich laten begeleiden bij de overstap naar een andere school.

Volgens Paternotte moet Nederland veel steviger optreden richting Ankara.  Tegen de NOS zegt hij: We moeten die inmenging tegengaan. Ik heb het idee dat we dat nu onvoldoende doen, we vinden blijkbaar die vluchtelingendeal met Turkije belangrijker.''

Categorie:
Provincie: