maandag, 5. september 2016 - 21:03 Update: 06-09-2016 9:15

Douane onderschept koffers met reptielen op Schiphol

Douane onderscheppen koffers met reptielen
Foto: Douane
Schiphol

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft op zaterdag 3 september samen met de Douane 3 Spanjaarden aangehouden die via Schiphol 4 koffers vol reptielen Europa binnen wilden smokkelen.

In de koffers troffen de inspecteurs 259 dieren aan, waarvan er 10 waren overleden. Het gaat onder meer om slangen, hagedissen en schildpadden. De verdachten waren op doorreis van Mexico naar Spanje.

Een groot deel van de aangetroffen reptielen is beschermd volgens de CITES regelgeving. Bijvoorbeeld de 14 chuckwalla's, hagedissen die in het wild alleen voorkomen op het Mexicaanse eiland San Esteban. Alle dieren zijn in beslag genomen en ondergebracht bij een geschikte opvang. De marktwaarde van de dieren wordt geschat op 80.000 Euro. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor het overtreden van de Flora- en Faunawet, omdat zij niet beschikten over de benodigde CITES-vergunningen. Ook krijgen zij een proces-verbaal voor dierenkwelling. Door de dieren in koffers te vervoeren is hun welzijn geschaad.

Categorie:
Provincie: