dinsdag, 6. september 2016 - 14:41 Update: 06-09-2016 17:23

Pieter Omtzigt hoog op kandidatenlijst CDA

Kandidatenlijst CDA bekend. Pieter Omzigt nu op plek vier!
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het CDA heeft dinsdag zijn concept-kandidatenlijst bekendgemaakt. Alle huidige dertien Kamerleden keren op de lijst terug.

Op de eerste en tweede plaats staan weer respectievelijk Sybrand Buma en Mona Keizer gevolgd door CDA-wethouder René Peters uit Oss. Hij staat derde op de lijst en is de hoogste nieuwkomer op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Opmerkelijk is dat Pieter Omtzigt, die bij de vorige verkiezingen nog op een onverkiesbare plaats werd neergezet, nu op plek vier staat. In 2012 stond Omtzigt aanvankelijk helemaal niet op de lijst en kreeg hij na protest van de Twentse CDA-afdelingen de onverkiesbare plek 39. Maar dankzij een persoonlijke campagne kreeg Omtzigt 36.000 voorkeursstemmen en kwam hij alsnog in de Tweede Kamer. In de tweede Kamer ontwikkelde Omzigt zich in talloze kwesties tot één van de meest kritische en vasthoudende Kamerleden. Het CDA kon nu dus niet meer om deze terriër heen en plaatste Omtzigt op de lijst en wel op de vierde plek.

Op plekken 5, 6 en 7 staan Kamerleden Madeleine van Toorenburg, Raymond Knops en Pieter Heerma. Andere nieuwkomer is Harry van der Molen, wethouder in Leeuwarden. Hij staat op plek acht. Anne Kuik (29), gemeenteraadslid uit Groningen, staat op plaats elf. Onder de andere nieuwkomers zijn CDJA-voorzitter Julius Terpstra (plaats 23) en voetbaltrainer Wiljan Vloet (plaats 43).

Dit keer probeert Arjan Erkel nogmaals om in de Tweede Kamer te komen. De oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen, die in 2002 in Dagestan bijna twee jaar lang ontvoerd was, staat op plek 29. Vier jaar geleden stond hij op de 23ste plek.

Tijdens het partijcongres in november wordt er gestemd over de definitieve volgorde van de lijst.

Categorie: