donderdag, 8. september 2016 - 21:21 Update: 08-09-2016 21:23

Station Breda officieel geopend!

Station Breda officieel geopend!
Foto: ProRail
Breda

Het nieuwe station in Breda is vanmiddag officieel geopend. Dat gebeurde met een muzikale openingshandeling door staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS president-directeur Roger van Boxtel, president-directeur Pier Eringa van ProRail, burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant. Dit meldt ProRail donderdag.

Breda heeft een geheel nieuw station dat uniek is in Nederland door de combinatie van wonen, werken en reizen onder één dak. Naast drie perrons met zes sporen vind je in het gebouw een busstation, 150 woningen, 20.000 2m kantoorruimte, diverse commerciële ruimtes en een parkeerplaats op het dak voor 720 auto’s. Het nieuwe gebouw is ontworpen door architect Koen van Velsen.

Muzikale opening

De opening was een muzikaal feest waarvoor reizigers en Bredanaars deze zomer auditie mochten doen op de stationspiano. Samen met een koor brachten de pianisten een speciaal voor de opening gecomponeerd stuk ten gehore. Dat bouwde zich langzaam op naar een muzikale climax waarbij alle bestuurders tezamen een klap op de pauken mochten geven. Dit was het moment waarop het station officieel werd geopend.

Spetterend feestweekend

Voor Breda is het feest na vandaag nog niet voorbij. Op en rond het station vinden tot en met zondag nog allerlei activiteiten en evenementen plaats: stoomtreinen, muziek, rondleidingen, dans, theater, modelspoorbanen, culinair, fotografie….voor een ieder wat wils. Bovendien is het zaterdag en zondag open monumentendag met als nieuw te bezichtigen icoon natuurlijk het Bredase station. Een uitgebreid programma van alle feestelijkheden staat op de website https://www.viabreda.nl/opening-station-breda.

Station Breda

Met de grote opening is een einde gekomen aan ruim vier jaar bouwen. NS, ProRail en de gemeente Breda hebben samen met de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks een prachtig en uniek station neergezet met volop ruimte voor wonen, winkelen en werken. Met een ontwerp dat past bij een internationaal treinstation en recht doet aan de stad Breda. De bouw is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrages van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant.

Categorie:
Provincie: