vrijdag, 9. september 2016 - 22:39 Update: 09-09-2016 22:47

Open Monumentendag 2016 in teken van iconen en symbolen

Open Monumentendag 2016 in teken van iconen en symbolen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Aankomend weekend wordt Open Monumentendag 2016 weer gehouden en dit jaar staat het in het teken van iconen en symbolen.

Daarmee wordt bij deze 30ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis, die zichzelf overstijgt. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

Iconen en symbolen

Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele én nationale identiteit. Daarmee past het thema heel mooi bij deze jubileumuitgave van de Open Monumentendag ­­­– zelf immers ook inmiddels een icoon. Vele monumentale toppers of iconen van de afgelopen 30 jaar Open Monumentendag zullen met dit thema opengesteld worden. 

Maar vanzelfsprekend zullen rond het thema, zoals ieder jaar, ook weer nieuwe monumenten voor het voetlicht worden gebracht. Met historische èn hedendaagse symbolen en iconen kan aandacht worden gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf.

Landelijke opening in ’s-Hertogenbosch

Met het thema Iconen en symbolen sluit de Open Monumentendag ook aan bij het Jheronimus Bosch-Jaar 2016. Jeroen Bosch, die leefde van circa 1450 tot 1516, kan met recht de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland genoemd worden. Geboren als Jheronimus van Aken bracht de schilder zijn hele leven door in ’s-Hertogenbosch. Hij voelde zich zo verbonden met zijn stad dat hij vanaf circa 1488 zijn schilderijen begon te signeren met ‘Jheronimus Bosch’. 

Al meer dan vijfhonderd jaar weet Jheronimus Bosch bewonderaars wereldwijd te boeien met zijn eigenzinnige symboliek en zijn verbeeldingskracht. Daarmee is ’s-Hertogenbosch, de stad van Jheronimus Bosch, een uiterst passende plek om in september 2016 de aftrap te geven van de 30ste Open Monumentendag.

Programma’s en Open Monument van de Maand

Circa 300 gemeenten zullen komend  jaar weer meedoen aan de Open Monumentendag. Gemeentelijke comités maken hun eigen programma op de zaterdag, de zondag of het hele weekend. 

Opengestelde monumenten en activiteiten staan rond 1 juli 2016 op www.openmonumentendag.nl. In aanloop naar de Open Monumentendag kunnen monumentenliefhebbers het Open Monument van de Maand bezoeken. Elke maand gaat er ergens in Nederland een monument gratis open. Informatie hierover staat eveneens op de website.

Categorie:
Provincie: