zondag, 11. september 2016 - 9:02 Update: 11-09-2016 21:14

Oudste broer Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, op 73-jarige leeftijd overleden

Broer Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, op 73-jarige leeftijd overleden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De oudste broer van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, is zaterdag op 73-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft broer Simon Fortuyn aan de Telegraaf bevestigd. Simon Fortuyn spreekt tegenover de krant van 'een triest en droevig einde'. Marten Fortuyn zat vanwege zijn geestelijke gesteldheid in een inrichting. Bij een poging om te ontsnappen zou hij gewond zijn geraakt. Simon Fortuyn tegen de krant: 'Vanwege zijn geestelijke gesteldheid zat hij in een gesloten afdeling. Hij had echter nog steeds een enorme drang naar vrijheid, zeker tijdens oplevingen. Dat is hem nu fataal geworden.'  Marten Fortuyn werd niet meer gereanimeerd. Hij zou eerder hebben  aangegeven dat hij dat niet wilde.

Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam)  en vriend van Pim Fortuyn laat weten dat Marten Fortuyn 'voorop liep in de strijd om gerechtigheid'. Marten Fortuyn vond dat de nalatenschap van zijn vermoorde broer Pim bewaard moest blijven. Hij deed er ook alles voor om dat te realiseren, aldus de nabestaanden. Zo streed Marten Fortuyn er bijvoorbeeld voor dat politici beter beveiligd zouden worden en wilde hij dat de verantwoordelijken voor Pims beveiliging ter verantwoording werden geroepen.

Broer Simon Fortuyn is inmiddels wethouder voor Leefbaar in Lansingerland. Marten Fortuyn kwam vorig jaar zelf nog in het nieuws met het plan kwam om de voormalige LPF weer nieuw leven in te blazen onder de naam Pim Marten Fortuyn (PMF).