maandag, 12. september 2016 - 19:19 Update: 12-09-2016 21:23

17-jarige hangjongere Zaandam aangehouden

Extra maatregelen in wijk Poelenburg. 17-jarige Zaandammer aangehouden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Zaandam

Gemeente Zaanstad, politie en openbaar ministerie nemen extra maatregelen om de overlast van een groep jongeren rondom de supermarkt aan de E. Heimansstraat in de Zaandamse wijk Poelenburg aan te pakken. Dat is de uitkomst van het Driehoeksoverleg van vandaag.

Naar aanleiding van de onrustige situatie in een deel van Poelenburg zal cameratoezicht worden ingezet bij gebieden waar deze groep overlast veroorzaakt. Ook zal er worden opgetreden tegen samenscholing op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Dit betekent dat personen die binnen het gebied niet de aanwijzingen van de politie volgen, kunnen worden weggestuurd, bekeurd of aangehouden. Als extra maatregel kunnen zij daarna een gebiedsverbod opgelegd krijgen, als zij blijven terugkomen.

De politie zal vaker en meer surveilleren, zowel opvallend als onopvallend.

‘We nemen extra maatregelen, omdat de overlast aantoonbaar groter is geworden’, aldus burgemeester Faber. ‘Dat geldt zowel voor de overlast die buurtbewoners ervaren als voor de overlast voor de supermarkt. De winkel heeft te maken met een forse toename van het aantal winkeldiefstallen en medewerkers die zich bedreigd voelen. De wijze waarop een raadslid van de gemeente door de groep jongeren wordt lastiggevallen, maakt dat een stevige aanpak op zijn plaats is.’

De politie heeft maandagochtend een verdachte aangehouden voor mishandeling, nadat zaterdagavond aangifte werd gedaan. Een 33-jarige Amsterdammer meldde zich bij de politie, naar aanleiding van beelden op Youtube. De man herkende zichzelf op de beelden als de fietser die mishandeld werd in de E. Heimansstraat: hij heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Op basis van deze aangifte, de beelden op Youtube en rechercheonderzoek, is maandagochtend op last van de Officier van Justitie een 17-jarige Zaandammer aangehouden en ingesloten. Het onderzoek wordt voortgezet.

 

De politie doet onderzoek naar aanleiding van de aangifte die een Zaans raadslid heeft gedaan terzake bedreiging. Daarnaast lopen er op basis van onder meer vlogbeelden nog enkele andere onderzoeken, waaronder naar het bekladden van de supermarkt. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: