zondag, 18. september 2016 - 15:52 Update: 18-09-2016 22:07

Flinke vangst voor marineschip Ms. Groningen, 2.000 kg cocaïne

Marineschip onderschept 2.000 kg cocaïne
Foto: Min. Defensie
Den Haag

Marineschip Zr. Ms. Groningen heeft in het Caribisch Gebied een visserschip onderschept dat 2.000 kilo cocaïne vervoerde. Het verdachte vaartuig werd gespot door een Amerikaans patrouillevliegtuig. De Groningen zette daarop koers naar het schip. Dit heeft Defensie zondag bekendgemaakt,

Het Amerikaanse boardingteam aan boord van de Groningen doorzocht de boot. De zoektocht kwam onder tijdsdruk te staan, omdat de motor van de vissersboot uitviel en het schip water maakte. Na ongeveer 10 uur zoeken vond het boardingteam een verborgen compartiment met daarin 2.000 kg cocaïne. De contrabande en de 5 opvarenden zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De vissersboot zonk.

Eerdere drugsvangsten

Begin deze maand verstoorde het patrouilleschip Groningen een drugstransport. Daarbij verdween 300 kilo cocaïne naar de zeebodem. In augustus onderschepte de Groningen 125 kilo harddrugs en in juli 128 kilo.

De laatste keer dat een marineschip meer dan 1.000 kilo cocaïne tegenhield, was eind 2015. Zr. Ms. Friesland stopte toen een bootje met 1.350 kilo cocaïne aan boord door de motor kapot te schieten.

Stationsschip

Zr. Ms. Groningen vaart momenteel als stationsschip in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties voor zowel de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caribisch Gebied. Voor counterdrugsoperaties buiten de territoriale wateren heeft de Groningen een zogenoemd Law Enforcement Detachement van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Dit team voert de boardings uit.