maandag, 19. september 2016 - 21:27 Update: 19-09-2016 21:28

'Verplicht registratie gasinstallateurs'

Amsterdam/Brussel

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik roept minister Blok (Wonen en Rijksdienst) op om de registratie van gasinstallateurs verplicht te stellen. Op die manier kan het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging sterk worden teruggedrongen stelt zij. De oproep komt in aanloop naar het Algemeen Overleg Bouwregelgeving op 29 september.

Verplichte registratie moet er volgens Schreijer-Pierik toe leiden dat de kennis van gasinstallateurs regelmatig wordt getoetst zodat ze over parate kennis beschikken. In een brief aan minister Blok verwijst Schreijer-Pierik naar het Verenigd Koninkrijk waar als gevolg van verplichte registratie het aantal dodelijke incidenten daalde van veertig naar gemiddeld twee per jaar.

Het Britse model

“Het Britse model, waarbij verplichte registratie verloopt via het ´Gas Safe Register´, kan ook in Nederland een waardevolle aanvulling zijn,” zegt Schreijer-Pierik. Ook roept ze de minister op om een reeks aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op te volgen. “ Koolstofmonoxidevergiftiging moet in ons land en in de Unie zo spoedig mogelijk tot het verleden gaan behoren,” stelt de Europarlementariër.

Schreijer-Pierik vindt dat Nederland en andere Europese lidstaten zo snel mogelijk de EU-Verordening 2016/426 moeten implementeren die in maart van dit jaar werd aangenomen en welke de koolmonoxideveiligheid moet vergroten. “We kunnen grote vooruitgang boeken als alle Europese lidstaten de Verordening op de juiste manier uitvoeren,” aldus de Europarlementariër.  

Categorie:
Provincie: