woensdag, 21. september 2016 - 14:54 Update: 21-09-2016 15:03

Utrechts speelklokmuseum weet 'topstuk' binnen te halen

Utrechts speelklokmuseum weet 'topstuk' binnen te halen
Foto: Museum Speelklok
Utrecht

Het is het Utrechts Museum Speelklok gelukt om op een veiling in Parijs een topstuk van Koninklijke klokkenmaker Charles Clay met composities van Händel aan te kopen voor het bedrag van 720.000,- euro. Dit heeft het museum bekendgemaakt,.

Terug in Nederland

De Clay klok keert weer terug naar Nederland waar hij al in 1766 tot de collectie van de bekende kunstverzamelaar Gerrit Braamcamp behoorde. De gigantische speelklok van wereldklasse is 2,5 meter hoog en is de enige complete monumentale orgelklok van dit formaat. Een grote wens van het museum gaat dan ook in vervulling met de aankoop van dit unieke topstuk.

De Clay klok stond al heel lang bovenaan op de wensenlijst van het museum. Bij het 50-jarig bestaan in 2006 was de klok het topstuk tijdens de tentoonstelling Royal Music Machines. En nu het museum zijn 60-jarig jubileum viert is dit het mooist denkbare cadeau voor deze verjaardag. 

'Nachtwacht' onder de speelklokken

De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij, VSBfonds, Gemeente Utrecht en de Stichting Vrienden Museum Speelklok. Deze Nachtwacht onder de speelklokken is voor het eerst te zien op 13 oktober 2016 tijdens de publieksopening van de vernieuwde vleugel. 

In de vernieuwde zalen zijn nog meer instrumenten dan voorheen te zien én te horen op onder andere een ouderwets gezellig Orgelplein, een gestileerde Huiskamer en een uitbundig Danspaleis.

De Clay klok uit 1738 is in alle opzichten een zeldzaam topstuk. Er hebben vier zeer vooraanstaande kunstenaars en ambachtslieden samengewerkt aan het vervaardigen van deze speelklok; Charles Clay (uurwerk en orgelspeelwerk), George Friedrich Händel (muziek) en naar alle waarschijnlijkheid zijn John Michael Rysbrack als beeldhouwer van de zilveren figuren en Jacopo Amigoni bij de schildering op de wijzerplaat betrokken bij dit geweldige samenspel.

Categorie:
Provincie: