donderdag, 22. september 2016 - 16:29 Update: 23-09-2016 8:04

Engelse tv-persoonlijkheid opgepakt voor moord in Amsterdam van bijna 30 jaar geleden

Engelse acteur en tv-persoonlijkheid opgepakt voor moord in Amsterdam
Foto: Politie
Amsterdam

Op het vliegveld van Heathrow is Britse tv-persoonlijkheid en acteur C..J. de Mooi aangehouden voor een moord in Amsterdam. De Mooi werd aangehouden op verzoek van de Nederlandse justitie.

De Mooi, die in het echt Joseph Connagh heeft, zou betrokken zijn geweest bij een moord in Amsterdam, bijna 30 jaar geleden. Toen leefde Connagh op straat in de hoofdstad.

In zijn biografie die vorig jaar uitkwam bekend Connagh betrokken te zijn geweest bij de moord. In zijn boek, My Journey From the Streets to the Screen, beschrijft hij volgens De Telegraaf dat hij bedreigd zou zijn door een junk. ‘Hij trof me op een verkeerde dag. Ik sloeg hem hard in het gezicht, sloeg het mes uit zijn hand en duwde hem in de gracht. Ik denk dat ik hem gedood heb. Ik heb geen idee wat er met hem is gebeurd.’

Bij het uitkomen van het boek verklaarde het OM in Amsterdam niets te kunnen doen om Connagh te vervolgen. Het incident zou in 1988 hebben plaatsgevonden en is daarmee verjaard. Hier is het OM op teruggekomen omdat op 1 januari 2006 de wet gewijzigd werd waardoor moord en doodslag niet meer verjaard. ‘Uitgerekend 2006 zou het jaar worden dat het misdrijf van Connagh verjaarde, maar door die wetswijziging werd het ineens een misdrijf dat we nog wel kunnen onderzoeken’, aldus een woordvoerder van het OM.

Hoewel er geen lijk is, wil het OM in Amsterdam Connagh wel horen over het incident. Wanneer de Britse autoriteiten Connagh uitleveren is niet bekend. 

Categorie:
Provincie: