vrijdag, 23. september 2016 - 15:39 Update: 23-09-2016 15:54

Gemeente Delft voor rechter gedaagd om eenzijdig slecht sociaal plan

Gemeente Delft voor rechter gedaagd om eenzijdig slecht sociaal plan
Foto: Archief EHF
Delft

De gemeente Delft wordt door FNV Overheid en CNV Overheid voor de rechter gedaagd in een kort geding. Dit heeft FNV Overheid vrijdag bekendgemaakt.

'Slecht sociaal plan'

'De bonden en de gemeente, vertegenwoordigd door wethouder Harpe, hebben een conflict omdat de gemeente eenzijdig een slecht sociaal plan oplegt aan haar werknemers', aldus FNV Overheid.

De gemeente Delft draagt steeds meer werkzaamheden over aan de marktsector. In het arbeidsrecht is het zo geregeld dat mensen die hetzelfde werk blijven doen, maar voor een andere werkgever, niet benadeeld mogen worden in hun arbeidsvoorwaarden. 

Bij gemeenten maken, op basis van overeenstemming, bonden en werkgever in zo’n situatie altijd goede afspraken over behoud van loon, compensatie van pensioennadeel en garanties voor secundaire arbeidsvoorwaarden.

Omdat wethouder Harpe weigert in te gaan op herhaald verzoek om normale en rechtvaardige afspraken te maken, hebben de bonden de stap moeten zetten naar de rechter. Door zijn opstelling zijn de gemeenteambtenaren van Delft veel slechter uit dan hun collega’s elders in het land. De wethouder claimt een uitzonderingspositie. Hiermee probeert hij bezuinigingen te realiseren ten koste van arbeidsvoorwaarden van zijn eigen medewerkers.

Ambtenaren Delft leveren honderden euro's in

Gijsbert Boggia, bestuurder FNV Overheid, zegt over de gang naar de rechter: ‘Wethouder Harpe denkt een maas in wet en regelgeving gevonden te hebben om de bonden in Delft buiten spel te kunnen zetten. Hij heeft in één veeg het fundament onder het overleg weggeslagen'. 

'Hij gedraagt zich als een onfatsoenlijk werkgever en heeft het college van B&W eenzijdig een slecht sociaal plan laten vaststellen. De ambtenaren leveren tot honderden euro’s per maand op hun loon in, hun opgebouwde pensioenrechten kelderen en zij krijgen geen compensatie voor slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden', aldus Boggia.

'Geldverslindende bouwprojecten'

‘De gemeente is wel bezig met enorme geldverslindende bouwprojecten in Delft, maar oog voor haar eigen werknemers heeft de gemeente kennelijk niet. Ik noem wethouder Harpe arrogant, omdat hij niet, zoals het hoort in gemeenteland, op een gelijkwaardige basis wil onderhandelen', stelt Anselma Zwaagstra, bestuurder bij CNV Overheid.

'Het kan niet zo zijn dat de gemeenteambtenaren ergens anders exact hetzelfde werk gaan doen, maar wel loon en arbeidsvoorwaarden verliezen. De rechter moet een stokje steken voor deze handelwijze van de wethouder, aldus Zwaagstra.

Categorie:
Provincie: