zaterdag, 24. september 2016 - 13:52 Update: 24-09-2016 17:51

Miljoenen voor reeks eilandjes in de Marker Wadden

Nieuw eiland voor de Marker Wadden
Foto: Archief FBF
Marken

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken trekt 4 miljoen euro extra uit voor uitbreiding van de Marker Wadden. Dit maakte hij zaterdag 24 september bekend tijdens zijn bezoek aan het eerste eiland van de toekomstige archipel.

Door het extra geld kunnen nog meer eilanden worden aangelegd. Deze nieuwe eilandengroep wordt een pleisterplaats voor allerlei vogels en geeft beschutting aan onder andere vissen en schelpdieren. In totaal heeft het ministerie 19 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van deze eilanden in het Markermeer.

Met driemaster Abel Tasman en in zijn kielzog ruim 100 andere grote en kleine schepen voer Van Dam naar het eerste eiland.  Van Dam: ‘Fantastisch om te zien hoe zo’n eiland ontstaat. Duizenden vogels gebruiken dit eiland nu al om uit te rusten. Er is belangstelling vanuit het binnen- en buitenland voor dit project. De nieuwste technieken worden gebruikt om deze eilanden te realiseren waardoor het een uithangbord is voor het bedrijfsleven. Ik roep het bedrijfsleven op om mijn voorbeeld te volgen en ook in dit project te investeren.’

Naast extra natuur voor mens en dier wordt de kwaliteit van het water verbeterd. Het slib dat nu voor troebel water zorgt, wordt gebruikt om de eilanden op te spuiten. Daardoor wordt het water weer helder en kunnen onder andere de vogels makkelijker voedsel vinden. De eilandengroep wordt uiteindelijk ongeveer 800 hectare groot zijn – grofweg 1200 voetbalvelden – en moet in 2020 klaar zijn.

Het project Marker Wadden wordt gerealiseerd door een samenwerking tussen publieke en private partijen, in het bijzonder Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij (vanuit het Droomfonds) hebben geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwe eilandengroep.

Categorie:
Provincie: