dinsdag, 27. september 2016 - 13:13 Update: 27-09-2016 16:01

Moord op Linda van der Giesen bewezen

Ex-vriend veroordeeld voor moord op Linda van der Giesen
Foto: SXC
Waalwijk

De 38-jarige man die op 10 augustus 2015 zijn ex-vriendin Linda van der Giesen doodschoot in Waalwijk is schuldig bevonden aan moord. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Voorbedachten rade

Op 10 augustus 2015 wachtte de verdachte het slachtoffer op bij het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk waar zij werkte. Hij liep naar haar auto en schoot het slachtoffer meerdere malen door het hoofd met een pistool met geluidsdemper. Een dag later meldde hij zich bij de politie. Volgens de verdachte was er geen spraken van voorbedachten rade en was hij eigenlijk van plan om zichzelf te doden voor de ogen van zijn ex-vriendin. Uit getuigenverklaringen en andere bewijsmiddelen blijkt echter dat deverdachte Linda wel degelijk met voorbedachten rade van het leven heeft beroofd, aldus de rechter.

TBS met dwangverpleging

Ten tijde van de moord dreigde de verdachte onder andere zijn koophuis en de zorg over zijn zoon te verliezen. Ook leek zijn nieuwe relatie op de klippen te lopen en lag hij in conflict met verschillende ex-partners. Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en daarom als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. De rechtbank houdt hier, net als de officier van justitie in zijn strafeis, rekening mee. Vanwege het recidivegevaar acht de rechtbankTBS met dwangverpleging na afloop van de gevangenisstraf noodzakelijk. Dit is ook geadviseerd door het Pieter Baan Centrum.

Onherstelbaar leed

Volgens de rechter heeft de verdachte het slachtoffer op een afschuwelijke wijze van het leven beroofd en haar familie en andere nabestaanden daarmee onherstelbaar leed toegebracht. Bovendien heeft het feit een grote impact op de samenleving gehad. Vandaar dat de verdachte, ondanks zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid, naast de TBS een gevangenisstraf van 10 jaar krijgt opgelegd.