woensdag, 28. september 2016 - 14:56 Update: 28-09-2016 15:00

Premier Rutte: 'Stap voor stap komen we dichterbij'

Premier Rutte: 'Stap voor stap komen we dichterbij'
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag/Nieuwegein

Premier Rutte heeft woensdagmiddag gereageerd via Facebook op de JIT-presentatie in Nieuwegein van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

'Vanmorgen zijn de nabestaanden geïnformeerd door het Joint Investigation Team (JIT) over de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Het gaat om onderzoekresultaten over het wapen waarmee vlucht MH17 is neergehaald, de afvuurlocatie en de aan- en afvoerroute van de BUK-installatie', schrijft Rutte.

'Grote waardering'

'Het kabinet heeft grote waardering voor het werk dat is verzet. De informatie kan volgens de opsporingsautoriteiten hard worden gemaakt in een rechtszaak. Dat is een belangrijke stap op weg naar het uiteindelijke doel: opsporing en vervolging van de daders. Stap voor stap komen we dichterbij'.

Verantwoordelijken

'Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Het internationaal onderzoeksteam - het Nederlandse Openbaar Ministerie en de politie, en de opsporingsautoriteiten van Australië, België, Oekraïne en Maleisië - doet nog uitgebreid onderzoek naar de personen die verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Het is van essentieel belang dat het JIT ook de volgende stappen in het onderzoek volstrekt onafhankelijk kan zetten. Zonder politieke bemoeienis, vastberaden en onverstoorbaar.'

'Geduld'

'Het onderzoek vraagt veel van nabestaanden. Antwoorden kunnen niet snel genoeg komen. Geduld is een enorme opgave als verdriet, ongeloof en woede regelmatig kunnen opduiken. Dat vergeten we geen moment. We blijven naast de nabestaanden staan. En we blijven ervoor strijden dat de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen, samen met de landen van het JIT en met brede steun van de internationale gemeenschap', aldus Rutte. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: