woensdag, 28. september 2016 - 20:51

Reactie minister Koenders op resultaten MH17-onderzoek

Reactie minister Koenders op resultaten MH17-onderzoek
Foto: RVD
Den Haag

Dankzij het uitstekende en precieze werk van het Joint Investigation Team (JIT) zijn we vandaag een stap dichter bij de waarheid gekomen over het neerhalen van vlucht MH17. Mijn gedachten gaan nu vooral uit naar de nabestaanden, want zij moeten leven met het verlies van hun geliefden na deze verschrikkelijke ramp die vandaag opnieuw volop in het nieuws is. Om een oordeel te vellen over aansprakelijkheid moeten we de volledige resultaten van het onderzoek afwachten. Stap voor stap en gestaag sluit het net zich.

De steun van de internationale gemeenschap voor het werk van het JIT is een hart onder de riem van velen geweest. Ik heb vandaag ondersteunende reacties ontvangen van onder andere de  EU, de VN, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook andere landen en internationale organisaties laten vandaag zien dat het JIT-onderzoek wordt ondersteund en geapprecieerd. Maar we zijn er nog niet. Vandaag was een belangrijke tussenstap. Het OM gaat door om de daders van het neerhalen van de MH17 te achterhalen. Het kabinet blijft zich er tot het uiterste voor inzetten om ze vervolgens voor de rechter te brengen.

Het JIT-onderzoek richt zich nu op individuen en zodra we weten wie het gedaan heeft kijken we naar de gevolgen voor landen. Wij willen als regering het strafrechtelijk proces op geen enkele wijze compliceren of beïnvloeden. Ik roep met klem alle landen, ook Rusland, op uitvoering te geven aan VNVR resolutie 2166. In deze resolutie wordt gesteld dat de daders verantwoordelijk moeten worden gehouden en dat alle staten daaraan dienen mee te werken. Daar is dus geen land van uitgesloten.'

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: