vrijdag, 30. september 2016 - 18:07 Update: 03-10-2016 13:29

Onno Hoes leider schakelteam zorg en ondersteuning verwarde personen

Onno Hoes wordt leider nieuw team betere zorg voor verwarde personen
Foto: Gemeente Maastricht
Den Haag

Onno Hoes gaat leiding geven aan een nieuw team als opvolger van het ‘Aanjaagteam Verwarde Personen’ dat als doel heeft dat alle gemeenten en regio’s moeten beschikken over een goed sluitende aanpak voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag.

Dit schrijven ministers Schippers (VWS) en Van der Steur (VenJ), mede namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten,  vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Opvolging 'Aanjaagteam'

De zorg en ondersteuning voor verwarde personen kan en moet beter. Ook is er een nog grotere inzet van alle partijen nodig. Dat waren de voornaamste conclusies uit de tweede rapportage van het ‘Aanjaagteam Verwarde Personen’ afgelopen zomer. Het kabinet geeft nu aan deze oproep gehoor door onder andere een nieuw team in te stellen als opvolger van het Aanjaagteam. 

Experimenten gemeenten

In een aantal 'verdiepingsregio's' experimenteren gemeenten en organisaties al met een betere aanpak. Zo wordt op verschillende plaatsen gewerkt met alternatieve vormen van vervoer dat beter aansluit bij de behoefte van mensen die verward gedrag vertonen en zijn er verschillende opvanglocaties voor verwarde mensen waar snelle risicotaxatie en eventueel doorverwijzing plaatsvindt. 

Schakelteam

Het kabinet en de VNG willen dat deze nieuwe werkwijzen breed worden doorgevoerd. Daarvoor moeten bestuurlijke afspraken worden gemaakt. Het nieuwe zogenaamde ‘schakelteam’ onder leiding van Onno Hoes gaat gemeenten en professionals hierin ondersteunen.

Aan het einde van de termijn van het schakelteam, 1 oktober 2018, moeten alle gemeenten en regio’s beschikken over een goed werkend systeem voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag.

Prinsjesdag

Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet al bekend dat er 30 miljoen euro per jaar extra beschikbaar wordt gesteld voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag, alternatieven voor patiëntenvervoer en het geven van zorg aan onverzekerden.

Categorie:
Provincie: