maandag, 3. oktober 2016 - 12:04 Update: 03-10-2016 12:08

In hoger beroep 8 jaar cel geëist tegen moeder wegens medeplichtigheid fataal geweld Daniella

In hoger beroep 8 jaar cel geëist tegen moeder wegens medeplichtigheid fataal geweld Daniella
Foto: fbf archief
Leeuwaden

In hoger beroep heeft het OM acht jaar cel geëist tegen de inmiddels 52-jarige moeder van Daniella, de jonge vrouw die maar twintig jaar oud mocht worden.

In de visie van het OM heeft zij niet ingegrepen toen haar partner Daniella op 20 juli 2013 (en ook in de weken daarvoor) fors geweld toebracht in hun woning aan de Opaalstraat in Groningen. Daniella overleefde het geweld op 20 juli 2013 niet; ze overleed een dag later. De advocaat-generaal: “Het beeld dat uitgeademd wordt door dit dossier is het beeld van een letterlijk kapotgeslagen en gebroken Daniella.”

De stiefvader, die afgelopen donderdag in hoger beroep terecht stond en achttien jaar cel en TBS wegens moord tegen zich hoorde eisen, heeft Daniella in de visie van het OM wekenlang zonder aanwijsbare reden zwaar mishandeld in de bewuste woning. “Verdachte had een hoofdrol in de geweldsorgie die plaatsvond. Geweld dat bestond uit het slaan met een honkbalknuppel, een stoel en een riem. Zoveel geweld dat zijn stiefdochter dat met de dood moest bekopen”, aldus de advocaat-generaal op de zitting afgelopen donderdag.

Niet ingegrepen

De moeder heeft zelf geen geweld toegepast jegens haar dochter. Wel wordt haar verweten dat zij niet heeft ingegrepen, heeft toegelaten dat het geweld door haar vriend op haar dochter werd uitgeoefend en dat zij geen hulp heeft gezocht bij politie, huisarts, moeder, gemeente, buren of wie dan ook. Ook heeft zij in de visie van de advocaat-generaal al dan niet op verzoek van haar vriend de bloedsporen opgeruimd in de woning, de blauwe plekken bij haar dochter gemaskeerd met witte zalf en haar dochter teruggeroepen toen het haar na een mishandeling was gelukt te ontsnappen uit de woning en in de buurt hulp wilde zoeken. Om die reden vindt het OM dat de vrouw medeplichtig is geweest aan de moord op haar dochter en het geweld in de weken daarvoor.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):