maandag, 3. oktober 2016 - 19:43

Nederlandse ambassadeur in Moskou ontboden door kwestie MH17

Nederlandse ambassadeur in Moskou ontboden door kwestie MH17
Foto: JIT
Moskou

De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Renée Jones-Bos, is vandaag ontboden door het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit volgt op de ontbieding van de Russische ambassadeur afgelopen vrijdag door minister Koenders in Den Haag. Zij werd ontvangen door vice-minister Meshkov.

Ambassadeur Jones-Bos heeft in het gesprek namens Nederland benadrukt dat het kabinet het grootste belang eraan hecht dat de schuldigen voor het neerhalen van vlucht MH17 worden gevonden en berecht. Ook Rusland heeft zich, door middel van VNVR-resolutie 2166, hieraan gecommitteerd. 'We hebben het gesprek vandaag benut opnieuw aan te dringen op de Russische samenwerking dit alom vastgestelde doel van de internationale gemeenschap te realiseren, waaraan Rusland zich in VN-kader ook heeft verbonden', aldus minister Koenders. Rusland heeft zich in het gesprek vooral beroepen op het vermeende gebrek aan goede werkwijze, objectiviteit en transparantie van het JIT-onderzoek, maar lijkt ondanks deze kritiek bereid aan het JIT verdere gegevens te leveren. Dit zal ook in de komende weken moeten blijken.

Zonder politieke inmenging

Het JIT weet zich gesteund door de brede internationale gemeenschap in het doel de daders van MH17 op te sporen. Dat bleek uit de vele internationale officiële reacties in de afgelopen dagen en uren nadat het Nederlandse OM de tussentijdse resultaten van het strafrechtelijk onderzoek bekendmaakte. Een grote groep landen en organisaties, waaronder het VK, Duitsland, Frankrijk, de VS, de EU en de VN, heeft de bevindingen van het OM juist verwelkomd en deed een oproep aan alle landen om medewerking te verlenen aan het onderzoek.

Het is essentieel dat het onafhankelijke strafrechtelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door het JIT door kan gaan zonder politieke inmenging. Minister Koenders: 'Het in twijfel trekken van de professionaliteit en integriteit van het OM, waarmee ook de uitkomst van het werk van het JIT in diskrediet wordt gebracht, is onjuist. Dat heb ik vrijdag glashelder gemaakt aan de Russische ambassadeur, en vandaag heeft onze ambassadeur in Moskou dat aan de orde gesteld.

Categorie:
Provincie: