dinsdag, 4. oktober 2016 - 10:40 Update: 04-10-2016 12:45

Complex te koop waarin je je 'opgesloten' kunt voelen

Bijlmerbajes te koop gezet
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Voor wie écht een opvallend optrekje wilt kopen, dan is het nu de kans. Vandaag start het Rijksvastgoedbedrijf de verkoop van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. De koper kan van het terrein (7,5 hectare) een nieuwe stadswijk maken.

Er is ruimte voor 135.000 m2 vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen zal bestaan. Te denken valt aan zo’n duizend woningen. Bij verkoop moet het terrein op zijn minst 60 miljoen euro opleveren. Daarnaast is ook de kwaliteit van het plan van de koper voor de nieuwe wijk belangrijk. Een bod uitbrengen kan hier.

Penitentiaire Inrichting Amsterdam

Op 1 juli 2016 sloot de Bijlmerbajes (officieel: Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel) definitief als gevangenis en huis van bewaring.

De gemeente Amsterdam heeft een nota van uitgangspunten vastgesteld over de toekomst van het gebied. Op basis daarvan kunnen geïnteresseerde partijen tot 8  december 2016 plannen indienen om het terrein te kopen. In een eerste fase beoordeelt een selectiecommissie de globale plannen en de geschiktheid van de indieners. Daarna krijgen 5 tot 7 partijen de gelegenheid hun plannen verder uit te werken; zij krijgen daarvoor een bijdrage van 50.000 euro. Op 1 juni 2017 moeten de partijen hun definitieve plan indienen en een bod op het terrein doen. In september 2017 wordt de koper bekend.

Overamstel

Het terrein van de Bijlmerbajes ligt in Overamstel. Dat wordt een nieuwe wijk in stadsdeel Oost waar de komende jaren in totaal zo'n 5.000 woningen komen. Aan de westzijde van het spoor is het Amstelkwartier met voorzieningen als een basisschool, een kleine haven, een stadspark, winkels, een hotel en andere horecagelegenheden. De locatie van de nieuwe stadswijk aan de Amstel, het centrum dichtbij, de uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen maakt het een aantrekkelijk gebied voor woningbouw. Aan de oostzijde van het spoor is onlangs in het deelgebied Kop Weespertrekvaart gestart met de bouw van 23 zelfbouwwoningen. Het terrein van de Bijlmerbajes ligt ten zuiden van de Kop Weespertrekvaart en direct naast het Amstelkwartier.

Categorie:
Provincie: